^

Υγεία

A
A
A

Αθλητική καρδιά

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Αθλητική καρδιά - μια σειρά από διαρθρωτικές και λειτουργικές αλλαγές που συμβαίνουν στην καρδιά των ανθρώπων που ασκούν για περισσότερο από 1 ώρα σχεδόν κάθε μέρα. Η κατάσταση δεν προκαλεί υποκειμενικές καταγγελίες. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν βραδυκαρδία και / ή συστολικό μούδιασμα. Συχνά υπάρχουν αλλαγές στα δεδομένα ΗΚΓ. Η διάγνωση καθορίζεται κλινικά ή με ηχοκαρδιογραφία. Δεν υπάρχει ανάγκη για θεραπεία. Η αθλητική καρδιά έχει σημασία επειδή πρέπει να διακρίνεται από σοβαρές καρδιακές παθήσεις.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Παθογένεση

Η εντατική μακρόχρονη εκπαίδευση της αντοχής και της σταθερότητας οδηγεί στη φυσιολογική προσαρμογή του οργανισμού και της καρδιάς ειδικότερα. Ο όγκος της αριστερής κοιλίας (LV) και η πίεση σε αυτήν αυξάνουν, γεγονός που με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε αύξηση της μυϊκής μάζας της αριστερής κοιλίας, του πάχους τοιχώματος και του μεγέθους της. Ο μέγιστος όγκος εγκεφαλικού επεισοδίου και η καρδιακή παροχή αυξάνονται, συμβάλλοντας σε χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό σε ηρεμία και σε μεγαλύτερο χρόνο διαστολικής πλήρωσης. Ο χαμηλότερος καρδιακός ρυθμός συμβαίνει κυρίως λόγω του αυξημένου τόνου του παρασυμπαθητικού νεύρου, αλλά άλλοι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν τη δραστηριότητα του κόλπου κόλπων μπορεί να είναι σημαντικοί. Η βραδυκαρδία μειώνει τη ζήτηση οξυγόνου από το μυοκάρδιο. ταυτόχρονα, η συνολική περιεκτικότητα σε αιμοσφαιρίνη και η ικανότητα του αίματος να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Παρά τις αλλαγές αυτές, οι συστολικές και διαστολικές λειτουργίες παραμένουν κανονικές. Οι διαρθρωτικές αλλαγές στις γυναίκες είναι συνήθως λιγότερο έντονες απ 'ό, τι στους άνδρες της ίδιας ηλικίας, σωματικού βάρους και φυσικής κατάστασης.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Συμπτώματα αθλητική καρδιά

Δεν υπάρχουν υποκειμενικές καταγγελίες. Οι εκδηλώσεις είναι μεταβλητές, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

  • βραδυκαρδία ?
  • η ώθηση της αριστερής κοιλίας, η οποία μετατοπίζεται προς τα αριστερά, αυξάνει και αυξάνει το εύρος.
  • ο θόρυβος της συστολικής εξώθησης στα αριστερά στο κάτω άκρο του στέρνου.
  • III τόνος καρδιάς (S 3 ), που προκύπτει από μια πρώιμη, γρήγορη διαστολική πλήρωση των κοιλιών.
  • IV τόνος καρδιάς (S 4 ), το οποίο ακούμε καλύτερα σε κατάσταση ηρεμίας στο φόντο της βραδυκαρδίας, καθώς αυξάνεται ο διαστολικός χρόνος πλήρωσης των κοιλιών.
  • υπερδυναμικός παλμός στις καρωτιδικές αρτηρίες.

Αυτά τα συμπτώματα αντικατοπτρίζουν τις δομικές αλλαγές στην καρδιά που προκύπτουν από την προσαρμογή σε έντονη σωματική άσκηση.

trusted-source[22], [23]

Που πονάει?

Τι σε προβληματιζει?

Διαγνωστικά αθλητική καρδιά

Τα συμπτώματα συνήθως εντοπίζονται κατά τη διάρκεια ρουτίνας διαλογής ή διαλογής για άλλους λόγους. Οι περισσότεροι αθλητές δεν χρειάζονται εκτεταμένες διαγνώσεις, αν και είναι απαραίτητο ένα ΗΚΓ. Εάν τα συμπτώματα υποδεικνύουν καρδιακή νόσο, εκτελείται ένα ΗΚΓ, η ηχοκαρδιογραφία και ο έλεγχος ακραίων καταστάσεων.

Αθλητική καρδιά - η διάγνωση του αποκλεισμού. πρέπει να διακρίνεται από διαταραχές που προκαλούν παρόμοιες εκδηλώσεις αλλά είναι απειλητικές για τη ζωή (π.χ. υπερτροφική ή διασταλμένη καρδιομυοπάθεια, ισχαιμική καρδιοπάθεια, αρρυθμιογόνος δυσπλασία της δεξιάς κοιλίας).

Ένα ΗΚΓ αποκαλύπτει φλεβοκομβική βραδυκαρδία, μερικές φορές καρδιακό ρυθμό μικρότερο από 40 ανά λεπτό. Η φλεβοκομβική αρρυθμία συχνά συνοδεύει ένα μικρό καρδιακό ρυθμό. Βραδυκαρδία μόνη της μπορεί να προδιαθέτουν για την αύξηση της συχνότητας της κολπικής ή κοιλιακής αρρυθμίας, συμπεριλαμβανομένων βηματοδότη μετανάστευση των κόλπων και (σπάνια) κολπική μαρμαρυγή, αλλά παύσεις μετά έκτοπη παλμών δεν υπερβαίνει τα 4 sec. Ο αποκλεισμός κολποκοιλιακού (AV) βαθμού I βρίσκεται σε περίπου το ένα τρίτο των αθλητών. Ο βαθμός II-αποκλεισμού του AV (κυρίως τύπου 1), που εμφανίζεται σε κατάσταση ηρεμίας, αλλά εξαφανίζεται υπό φορτίο, είναι λιγότερο συχνός. Επίπεδο ΙΙΙ - αποκλεισμός AV - παθολογική κατάσταση και ένδειξη για περαιτέρω εξέταση. αλλαγές ΗΚΓ περιλαμβάνουν σύμπλοκο υψηλής τάσης QRS με αλλοιωμένη οδόντες ή αναλογίες δόντια αντανακλώντας υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας και διαταραχών με πρώιμη αποπόλωσης διφασική δόντια στο πρόσθιο απαγωγές που απεικονίζουν την ετερογενή επαναπόλωσης με μείωση στον τόνο του και μόνο του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Και οι δύο αλλαγές εξαφανίζονται υπό φορτίο. Είναι δυνατή και η βαθιά αναστροφή του οστού στις προδρόμους και ο ατελής αποκλεισμός του δεξιού σκέλους της δέσμης Του. Οι αλλαγές στα δεδομένα ΗΚΓ συσχετίζονται ελάχιστα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης και την εργασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η ηχοκαρδιογραφία βοηθά στη διάκριση της αθλητικής καρδιάς από την καρδιομυοπάθεια, αλλά δεν υπάρχει σαφές όριο μεταξύ της φυσιολογικής και παθολογικής επέκτασης της καρδιάς. Γενικά, οι αλλαγές που προσδιορίζονται από την ηχοκαρδιογραφία συσχετίζονται ελάχιστα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης και την εργασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Συχνά αποκαλύπτουν μικρές μιτροειδείς και τριγλώπινες παλινδρόμηση.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής φορτίου, ο καρδιακός ρυθμός παραμένει κάτω από το φυσιολογικό σε υπομέγιστο φορτίο, αυξάνεται αναλόγως και είναι συγκρίσιμος με τους ανθρώπους που δεν εμπλέκονται στον αθλητισμό, στο μέγιστο φορτίο. Το HR αποκαθίσταται γρήγορα μετά το τέλος του φορτίου. Η αντίδραση της αρτηριακής πίεσης είναι φυσιολογική: η συστολική αρτηριακή πίεση αυξάνεται, οι σταγόνες της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, η μέση αρτηριακή πίεση παραμένει σχετικά σταθερή. Πολλές αλλαγές στα ηρεμιστικά δεδομένα ΗΚΓ μειώνονται ή εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτό το εύρημα είναι μοναδικό και παθογνωμονικό για το σύνδρομο της αθλητικής καρδιάς, σε αντίθεση με τις παθολογικές καταστάσεις. Ωστόσο, η ψευδο-κανονικοποίηση του ανεστραμμένου κύματος Τ μπορεί να αντικατοπτρίζει την ισχαιμία του μυοκαρδίου, επομένως απαιτείται περαιτέρω εξέταση παλαιότερων αθλητών.

Χαρακτηριστικά που διακρίνουν το σύνδρομο αθλητικής καρδιάς από την καρδιομυοπάθεια

Δείκτης

Αθλητική καρδιά

Καρδιομυοπάθεια

Υπερτροφία LV *

<13 mm

> 15mm

Τελική διαστολική διάμετρος LV

<60mm

> 70 χιλιοστά

Διαστολική λειτουργία

Κανονική (αναλογία Ε: Α> 1)

Μη φυσιολογική (αναλογία Ε: Α <1)

Υπερτροφία του διαφράγματος

Συμμετρική

Ασυμμετρική (με υπερτροφική καρδιομυοπάθεια)

Οικογενειακό ιστορικό

Δεν επιβαρύνεται

Μπορεί να επιβαρυνθεί

Η απόκριση της BP στο άγχος

Κανονική

Κανονική ή μειωμένη απόκριση συστολικής αρτηριακής πίεσης

Φυσική υποβάθμιση

Υποτροπή της υπερτροφίας της LV

Η υπερτροφία LV δεν υποχωρεί

* Περιοχή Α από 13 έως 15 mm αόριστη. Εύρος Α από 60 έως 70 mm αόριστη. Ο λόγος Ε: Α είναι ο λόγος των τιμών των πρώιμων και των καθυστερημένων ρυθμών ροής μέσω της μιτροειδούς βαλβίδας.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Τι χρειάζεται να εξετάσετε;

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Θεραπεία αθλητική καρδιά

Δεν είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η αθλητική καρδιά, αν και μπορεί να χρειαστεί ένα διάστημα 3 μηνών για έλλειψη εκπαίδευσης για την ανίχνευση της παλινδρόμησης της υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας προκειμένου να γίνει διάκριση αυτού του συνδρόμου από την καρδιομυοπάθεια. Ένα τέτοιο διάστημα έλλειψης εκπαίδευσης μπορεί να αντικρούσει σημαντικά τα σχέδια ζωής ενός αθλητή και να προκαλέσει την αντοχή του.

trusted-source[33], [34], [35]

Πρόβλεψη

Παρόλο που οι δομικές αλλαγές στην καρδιά είναι έντονες και μοιάζουν με αυτές ορισμένων καρδιακών παθήσεων, δεν εμφανίζονται δυσμενείς επιδράσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές και η βραδυκαρδία οπισθοδρόμηση μετά τη διακοπή της άσκησης, αν και το 20% των υψηλού επιπέδου αθλητές έχουν μια μόνιμη θαλάμους διαστολής της καρδιάς που έχει συζητηθεί το θέμα, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν μακροχρόνια δεδομένα σχετικά με το εάν η αθλητική καρδιά πραγματικά μια καλοήθης κατάσταση.

trusted-source[36], [37]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.