^

Πώς επηρεάζει η προγεστερόνη τις λιπαρές καταθέσεις;

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η ικανότητα ανάκτησης χωρίς κανένα λόγο μπορεί να προκαλέσει, φαίνεται, χρήσιμη για την ορμόνη του σώματος - την προγεστερόνη. Είναι υπεύθυνος για την ικανότητα να μείνει έγκυος. Αλλά αποδεικνύεται ότι η προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία. Πώς συμβαίνει αυτό και τι να κάνετε για να μην βελτιωθεί;

trusted-source[1], [2], [3]

Η προγεστερόνη και η παχυσαρκία

Μια γυναίκα ηλικίας 50 ετών στράφηκε σε διαβούλευση μιας γυναίκας, παραπονιέται για υπερβολική πληρότητα. Και κέρδισε πολύ περισσότερο βάρος - περισσότερο από δύο δεκάδες κιλά για δύο μόνο χρόνια. Την ίδια στιγμή ο ασθενής οδήγησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, εξασφάλισε αθλήματα και δεν έτρωγε καν κρέας.

Ο ασθενής απεγνωσμένα δεν κατάλαβε τι συνέβη με αυτήν. Φρόντισε για την υγεία της περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Στη διατροφή της ήταν μόνο χρήσιμα τρόφιμα και βιταμίνες που συνταγογραφήθηκαν από γιατρό. Παρ 'όλα αυτά, το κλιμακτήριο το έπεσε από έκπληξη. Εκεί άρχισαν ακατανόητες εξάψεις, αδυναμίες, μεταβολές της διάθεσης, αν και οι μηνιαίες ήταν ακόμα εκεί. Είναι αλήθεια ότι δεν είναι τόσο άφθονο και κανονικό όσο πριν. Για όλα αυτά τα συμπτώματα, η γυναίκα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πάθηση της σχετίζεται με την εμμηνόπαυση.

Ο ασθενής στράφηκε στο γιατρό για εξηγήσεις: πάνω απ 'όλα φοβόταν το υπερβολικό βάρος.

Ποιος είναι ο λόγος;

Ο γιατρός ζήτησε από τον ασθενή να ανακαλύψει προσεκτικά τι μπορεί να προκάλεσε η προ-εμμηνοπαυσιακή κατάσταση και η υπερβολική κατάσταση. Αποδείχθηκε ότι η κυρία ήταν πολύ πειθαρχημένη: δεν έπινε φάρμακα χωρίς να συμβουλευτεί γιατρό, δεν χρησιμοποίησε ορμόνες και δεν χρησιμοποίησε χάπια από του στόματος αντισυλληπτικά.

Αλλά προέκυψε ένα γεγονός που ρίχνει φως σε όλες τις αλλαγές στο σώμα του ασθενούς. Ήταν 2 χρόνια πριν, όταν άρχισε να αναρρώνει, μια γυναίκα είχε συνταγογραφηθεί μια κρέμα για να ανακουφίσει την εμφάνιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Στην κρέμα σε μεγάλες δόσεις περιέχεται μια ορμόνη προγεστερόνη.

Χωρίς το ενδιαφέρον ούτε για το δίπλωμα ούτε για την εξειδίκευση του γιατρού, η γυναίκα έχει αρχίσει να εφαρμόζει αυτή την κρέμα 2 φορές την ημέρα μέσα σε μερικούς μήνες με χρονικά διαστήματα την ημέρα.

Πώς επηρέασε η προγεστερόνη το βάρος και την ευημερία της κυρίας;

Ο πιο μη αναστρέψιμος τρόπος. Η γυναίκα ήταν ευτυχής που τα συμπτώματα του PMS αποδυναμώθηκαν αρχικά. Είχε μια πιο ζωντανή διάθεση, δεν υπήρχε πλέον καμία αίσθηση επιθετικότητας απέναντι σε άλλους. Έντονες αισθήσεις κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως δεν έγιναν. Και η κυρία σκέφτηκε ότι η κρέμα είναι μαγική. Ως εκ τούτου, το εφάρμοσα για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως συνέστησε ο "ειδικός".

Η γυναίκα θυμήθηκε όταν ήταν ήδη εξαιρετικά δύσκολο να χάσει βάρος και τα συμπτώματα της PMS αισθανθήκαν. Δηλαδή, η κατάστασή της, αντί να βελτιώνεται, με την πάροδο του χρόνου μόνο επιδεινώθηκε.

Για να ελέγξει το βάρος, έτρωγε λιγότερο, ασχολήθηκε συνεχώς, πήρε ένα σύμπλεγμα βιταμινών, αλλά αισθανόταν χειρότερα και χειρότερα. Η λήθαργος, η αδυναμία, η αυξημένη κόπωση δεν επέτρεψαν είτε την πλήρη εργασία, ούτε την κανονική προσωπική ζωή.

Μετά από αιματολογικές εξετάσεις, ο ασθενής διαπίστωσε ότι, εκτός από όλα αυτά τα συμπτώματα, το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα αυξήθηκε. Ιδιαίτερα υψηλό, έγινε δύο εβδομάδες πριν από την εμμηνόρροια. Η γυναίκα ανησύχησε, υποψιάζοντας την τάση της για διαβήτη. Ήταν μόνο για την προγεστερόνη;

Τι ορμονικές δοκιμές έχουν δείξει

Όταν μια γυναίκα πέρασε μια δοκιμή ορμονών, αυτό αποδείχθηκε. Το σώμα της ήταν πολύ χαμηλό επίπεδο οιστραδιόλης. Την 20η ημέρα του εμμηνορρυσιακού κύκλου, ήταν μόνο 70 pg / ml - σε φυσιολογικό επίπεδο τουλάχιστον 200 pg / ml.

Αλλά το επίπεδο της προγεστερόνης ορμόνης στο αίμα της γυναίκας ήταν ένα ρεκόρ υψηλό - 24 pg / ml. Ακόμη και για τον κύκλο ωορρηξίας, όταν το επίπεδο της προγεστερόνης είναι εξαιρετικά υψηλό, ήταν πολύ. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο λόγος για αυτό είναι η χρήση μιας κρέμας με προγεστερόνη.

Λόγω του γεγονότος ότι η γυναίκα χρησιμοποίησε αυτή την κρέμα συχνά και τακτικά, η αναλογία των ορμονών στο σώμα διακόπηκε. Η αναλογία οιστραδιόλης και προγεστερόνης ήταν τέτοια ώστε η δεύτερη να καταστέλλει την παραγωγή του πρώτου. Ως αποτέλεσμα, η παχυσαρκία και η κακή υγεία.

Αρνητική επίδραση της προγεστερόνης

Αυτή η ορμόνη, που κυριαρχεί στο αίμα, μετέτρεψε αργά το σώμα του ασθενούς σε τρόπο όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δηλαδή, τα αποθέματα λιπώδους ιστού έγιναν όλο και περισσότερο, η αντίσταση του σώματος στη λήψη σακχάρων μειώθηκε καθημερινά, γεγονός που προκάλεσε την ανάπτυξη του διαβήτη.

Για τη θεραπεία και την αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας, η γυναίκα δεν χρειάστηκε ούτε πολύ ούτε λίγο - όσο και 2 χρόνια. Αλλά η εξομάλυνση του βάρους πήρε ακόμα περισσότερο χρόνο - αποδείχθηκε ότι ήταν μια πολύ δύσκολη δουλειά.

Τι απειλεί την υπερφόρτωση της προγεστερόνης

Τι απειλεί την υπερφόρτωση της προγεστερόνης

Πολλά φαρμακεία και γιατροί διαφημίζουν τις κρέμες που περιέχουν προγεστερόνη ως μέσο, συμβάλλοντας μαγικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του PMS. Η προγεστερόνη πιστώνεται επίσης με τις ιδιότητες βελτίωσης της κατάστασης του οστικού ιστού, αποτρέποντας τέτοιες επικίνδυνες και δυσάρεστες ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, η παχυσαρκία, καθώς και η καρδιομυοπάθεια.

Στην πράξη, αυτό δεν είναι απολύτως αληθές. Η προγεστερόνη μπορεί πραγματικά να βοηθήσει μια γυναίκα να απαλλαγεί από πολλά από τα προβλήματά της. Αλλά μόνο αν το χρησιμοποιείτε στις σωστές δόσεις και όχι υπερβολικά.

Άλλες ορμόνες με τις οποίες αλληλεπιδρά προγεστερόνη μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τις δόσεις. Και αυτό μπορεί να επηρεάσει το σώμα μιας γυναίκας όχι με τον καλύτερο τρόπο. Και τότε θα πρέπει να λύσετε τα προβλήματα που περιγράφονται παραπάνω σε έναν ασθενή με υπερβολικό βάρος.

Πώς λειτουργεί η προγεστερόνη;

Αυτή η ορμόνη προκαλεί επιβράδυνση του μεταβολισμού και δημιουργεί το σώμα σαν να δούλευε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δηλαδή, συσσωρεύεται η παροχή θρεπτικών ουσιών τόσο για τη μητέρα όσο και για το μελλοντικό παιδί. Και αυτός είναι ο κίνδυνος παχυσαρκίας για μια μη έγκυο γυναίκα.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός: κατά τη διάρκεια της κύησης ενός παιδιού, η προγεστερόνη στο σώμα γίνεται 15 φορές μεγαλύτερη από μια γυναίκα που δεν αναμένει ένα παιδί.

Πώς το επίπεδο της προγεστερόνης ποικίλει στο σώμα;

  • Το πρώτο μισό της εμμηνορροϊκής φάσης (όταν σχηματίζονται θύλακες) - προγεστερόνη από 0,3 έως 0,9 ng / ml.
  • 2η φάση: - κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας (αυτή τη στιγμή, η διαδικασία απομόνωσης του αυγού, η οποία αρχίζει να εκκρίνει προγεστερόνη) - 15-30 ng / ml.

Κάνετε απλά μαθηματικά: κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης, το επίπεδο της προγεστερόνης στο σώμα είναι 30 φορές υψηλότερο από ό, τι στην πρώτη φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Πώς επηρεάζει το βάρος η προγεστερόνη;

Έτσι, κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της εγκυμοσύνης, η προγεστερόνη γίνεται πολύ περισσότερο. Στο φυσιολογικό επίπεδο, αυτό αλλάζει δραματικά τη λειτουργία του οργανισμού. Τα τοιχώματα της μήτρας γίνονται παχύτερα για να επιτρέψουν την προστασία του ωαρίου, το οποίο έχει ήδη γονιμοποιηθεί.

Ο πλακούντας της γυναίκας αρχίζει να παράγει έντονα προγεστερόνη. Οι αυξημένες τιμές του κάνουν μια ολόκληρη επανάσταση στο σώμα με τη μορφή αυξημένων αποθέσεων λίπους και, φυσικά, αύξηση βάρους. Γιατί μια γυναίκα χρειάζεται λίπος; Για να βελτιωθεί η δυνατότητα πολλαπλασιασμού, επειδή είναι ο λιπώδης ιστός που παράγει ορμόνες φύλου για καλύτερη σύλληψη και φέροντα το έμβρυο.

Επιπλέον, ο λιπώδης ιστός είναι ένα ολόκληρο κλονντάκι χρήσιμων ουσιών, οι οποίες είναι απαραίτητες τόσο για τη στήριξη της μητέρας όσο και για την ανάπτυξη του παιδιού. Χάρη στην προγεστερόνη, η μέγιστη ποσότητα χρήσιμων ουσιών εξάγεται από τον λιπώδη ιστό, ακόμη και αν δεν υπάρχουν πάρα πολλά από αυτά. Η προγεστερόνη έχει επίσης την ιδιότητα της συναρπαστικής όρεξης. Ειδικότερα, το αλεύρι και το γλυκό. Φυσικά, δεν προσθέτει αρμονία.

Η προγεστερόνη, που εισάγεται στο σώμα μιας γυναίκας τεχνητά, δηλαδή με τη μορφή κρέμας ή χαπιού, έχει το ίδιο αποτέλεσμα με μια φυσική ορμόνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συγκεντρώστε συμπεράσματα.

Πώς επηρεάζει η προγεστερόνη το στομάχι;

Έχει την ικανότητα να εργάζεται στους μυς των εντέρων, χαλαρώνει τους. Στη συνέχεια, το στομάχι μπορεί να κρατήσει περισσότερο φαγητό. Επιπλέον, οι εντερικοί μύες γίνονται λιγότερο ελαστικοί και τα τρόφιμα περνούν μέσα από αυτό πολύ πιο αργά από το συνηθισμένο.

Απορροφάται καλύτερα, αποδίδοντας όλες τις χρήσιμες ουσίες. Για το σώμα μιας εγκύου γυναίκας, αυτό είναι καλό επειδή παρέχει διατροφή τόσο στο μωρό όσο και στη μητέρα.

Αλλά για μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος, απειλεί να αυξήσει το βάρος, επειδή οι χρήσιμες ουσίες συσσωρεύονται στο σώμα της για δύο. Μια άλλη χαλάρωση των λείων μυών του γαστρεντερικού σωλήνα για μια γυναίκα που δεν αναμένει ένα παιδί είναι ο κίνδυνος διόγκωσης, συσσώρευσης αερίων και δυσκοιλιότητας. Δηλαδή, η κατάσταση της υγείας θα επιδεινωθεί.

Επιπλέον, αν υπάρχει μεγάλη ποσότητα προγεστερόνης στο σώμα, ο κίνδυνος πέτρες στα νεφρά και χολόλιθοι θα αυξηθεί, καθώς η εργασία των εσωτερικών οργάνων επιβραδύνεται. Αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται διπλασιασμό εάν μια γυναίκα αποκλείει από τις ίνες διαίτης της, η οποία έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει τις τοξίνες από το σώμα. Ή το χρησιμοποιεί πολύ λίγο.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του έργου της προγεστερόνης και της προγεστερόνης;

Οι ορμόνες είναι βιοχημικές ουσίες που αποτελούνται από μια αλυσίδα μορίων. Ακόμη και μια μικρή αλλαγή στο μόριο μπορεί να αλλάξει τις ιδιότητες της ορμόνης και να την μετατρέψει σε άλλη ορμόνη. Το οποίο ενεργεί στο ανθρώπινο σώμα είτε θετικά είτε αρνητικά. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ προγεστερόνης και προγεστερόνης;

Τι είναι το προγεσταγόνο;

Αυτός ο όρος δηλώνει μια βιοχημική ουσία που βοηθά μια γυναίκα να φέρει ένα παιδί. Οι γιατροί ονομάζουν αυτή την ιδιότητα της προγεστερόνης ορμόνης

Τι είναι η προγεστερόνη;

Είναι μια ορμόνη με προγεστερητική ιδιότητα (δηλαδή μια ιδιότητα που βοηθά να φέρει το παιδί). Είναι στο σώμα των γυναικών, και των αντρών, ακόμη και των ζώων που έχουν μια σπονδυλική στήλη.

Η προγεστερόνη στο σώμα της γυναίκας παράγει ένα κίτρινο σώμα μετά την εμφάνιση της ωορρηξίας. Παράγεται από τον πλακούντα (κατά τη διάρκεια της έδρας του παιδιού). Μια άλλη πηγή προγεστερόνης - οι ωοθήκες και τα επινεφρίδια κατά την προετοιμασία του σώματος για εγκυμοσύνη.

Ποιες είναι οι προγεστερόνες;

Αυτά είναι ειδικά μόρια των οποίων η δράση είναι ίδια με αυτή της προγεστερόνης. Μόνο είναι πιο ισχυρό και ισχυρό.

Ο πιο εντυπωσιακός αντιπρόσωπος της αρνητικής προγεστίνης είναι η οξική μεδροξυπρογεστερόνη (αποκρυπτογραφηθεί ως ΜΡΑ). Αυτός - ο λόγος για την αύξηση του σωματικού βάρους σε μια γυναίκα. Προωθεί τη συσσώρευση λιπαρών καταλοίπων.

Είναι πολύ σημαντικό να εξεταστεί η αναλογία των προγεστερινών και άλλων ορμονών. Εξαρτάται από αυτό, πώς θα ενεργούν στο σώμα της γυναίκας - θετικά ή αρνητικά.

Εάν οι προγεστερόνες δρουν σε σχέση με τα οιστρογόνα και τα ανδρογόνα, όλα τα όργανα και τα συστήματα λειτουργούν κανονικά. Εάν οι προγεστερόνες χρησιμοποιούνται χωρίς οιστρογόνα, οι συνέπειες μπορεί να είναι το πιο λυπηρό - ένα σύνολο υπερβολικού βάρους, κακής υγείας. Είναι απαραίτητο ιδίως να παρακολουθείται η ισορροπία αυτών των ορμονών με ορμονοθεραπεία.

Γιατί να πάρετε ορμόνες σε χάπια;

Πολύ συχνά, για να προσαρμόζεται το έργο του θηλυκού σώματος, το οποίο το ίδιο δεν μπορεί να συσσωρεύσει και να παράγει προγεστερόνες, οι ασθενείς έχουν συνταγογραφήσει αυτές τις ορμόνες σε κάψουλες, δηλαδή συνθετικές. Για μερικές γυναίκες, με κανονικές δόσεις φαρμάκων, η θεραπεία είναι φυσιολογική, χωρίς παρενέργειες. Ωστόσο, για πολλούς ασθενείς, η ορμονοθεραπεία με τεχνητές και όχι φυσικά παραγόμενες προγεστερόνες τελειώνει με θλίψη.

Εμφανίζεται το υπερβολικό βάρος, οι εξάψεις, όπως και με την εμμηνόπαυση, και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα ορμονικής ανισορροπίας. Για να μην υπάρξει αυξημένη αίσθηση πείνας, βάναυσης όρεξης και υπερβολικού βάρους ως συνέπεια, μαζί με την προγεστερόνη, μια γυναίκα μπορεί να συνταγογραφηθεί νορεθινδρόνη. Αυτή η ουσία χρησιμοποιείται μερικές φορές σε αντισυλληπτικά. Μειώνει την αίσθηση της πείνας και μειώνεται ο κίνδυνος των λιπαρών καταλοίπων.

Πώς σχηματίζεται ο αριθμός χρησιμοποιώντας προγεστερόνη;

Αυτή η ορμόνη μπορεί να αλλάξει το περίγραμμα της μορφής και του βάρους. Ας δούμε πώς. Πρώτα απ 'όλα, η προγεστερόνη επηρεάζει το μεταβολισμό, που χρησιμοποιείται σε μεγάλες δόσεις, το επιβραδύνει. Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, το επίπεδο ορμονών στο σώμα έχει την ιδιότητα να αλλάζει - να αυξάνεται ή να μειώνεται. Και αυτή η αλλαγή είναι αρκετά γρήγορη.

Συγκεκριμένα, η αναλογία της τεστοστερόνης και της οιστραδιόλης ποικίλει. Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν την ταχύτητα και το πάχος των αποθέσεων λίπους, την ταχύτητα απορρόφησης και αφομοίωσης των τροφίμων, το επίπεδο ινσουλίνης στο αίμα, καθώς και την κορτιζόλη της ορμόνης του στρες. Η σωστή αναλογία τεστοστερόνης και οιστραδιόλης έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το πόσο γρήγορα το στομάχι αδειάζει, πόσο μεγάλη είναι η ταχύτητα της καφεΐνης σχισίματος και υπάρχει μεγάλη αντίσταση στο ανοσοποιητικό σύστημα σε διάφορες λοιμώξεις.

Η αναλογία οιστραδιόλης και προγεστερόνης βοηθά στη διατήρηση, μείωση ή αύξηση των σωματικών αποθεμάτων λίπους στο γυναικείο σώμα. Ως εκ τούτου - το σχήμα του σχήματος. Θα είναι κομψά ή παχουλά, θαμπή; Εξαρτάται από τη σωστή αναλογία αυτών των ορμονών.

Αυτά τα πρότυπα, οι λόγοι θα καθοριστούν από έναν γιατρό-ενδοκρινολόγο.

Η ισορροπία της οιστραδιόλης και της προγεστερόνης επηρεάζει επίσης τη δραστηριότητα του ενζύμου, η οποία βοηθά στη διάσπαση των λιπωδών κυττάρων (λιπάση). Εάν τα κύτταρα χωρίσουν αργά, το άτομο ανακάμπτει πολύ αργά. Οι ορμόνες παίζουν διαφορετικούς ρόλους σε αυτή τη διαδικασία.

Η οιστραδιόλη βοηθά το λίπος να συσσωρεύεται λιγότερο (τα κύτταρα κατανέμουν πιο αργά) και η προγεστερόνη - αντίθετα - βοηθά το λίπος να συσσωρεύεται ταχύτερα (τα κύτταρα διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται ταχύτερα). Εξαιτίας αυτού, μια γυναίκα είναι πολύ πιο δύσκολο να χάσει βάρος από έναν άνδρα.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.