^

Ιώδιο

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Το ιώδιο είναι ένα από τα πιο απαραίτητα χημικά στοιχεία για το σώμα μας. Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει την ανάπτυξή μας και την ανάπτυξή μας και είναι αυτό στο οποίο το ιώδιο «το βοηθάει». Πώς ακριβώς επηρεάζει το σώμα μας, δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε, αλλά είναι καλύτερα να γνωρίζουμε με βεβαιότητα.

Το ιώδιο είναι ένα από τα πιο απαραίτητα χημικά στοιχεία

trusted-source[1], [2], [3]

Τι πρέπει να γνωρίζω για το ιώδιο για όλους;

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου 25 γραμμάρια ιωδίου. Περίπου 15 γραμμάρια ιωδίου βρίσκονται στον θυρεοειδή αδένα και τα υπόλοιπα 10 γραμμάρια βρίσκονται σε διαφορετικά όργανα του σώματός μας. Μέρος αυτού περιέχεται στα ηπατικά κύτταρα, λίγο στα μαλλιά και τα νύχια, το υπόλοιπο είναι η ποσότητα του ιωδίου που είναι συγκεντρωμένη στους νεφρούς, στον προστάτη των ανδρών και στις ωοθήκες των γυναικών.

Το ιώδιο μπορεί να βρεθεί σε όλα τα πάντα: τόσο σε οργανικές ενώσεις όσο και σε ανόργανες ενώσεις. Επιπλέον, είναι σε πτητική κατάσταση στον αέρα, έτσι κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης μπορεί να πέσει πίσω στο έδαφος με νερό.

Πόσο χρειαζόμαστε ιώδιο ανά ημέρα;

Για κάθε άτομο, είναι απλά απαραίτητο να λάβετε περίπου 100-150 μg ιωδίου ανά ημέρα. Δυστυχώς, ο καθένας δεν ακούει αυτή τη συμβουλή.

Πότε αυξάνεται η ανάγκη για ιώδιο;

Η ανάγκη για ιώδιο είναι πολύ υψηλή (έως 200-300 μg) στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Σε μεγαλύτερη σωματική άσκηση, συνιστάται επίσης η αύξηση της ημερήσιας δόσης πρόσληψης ιωδίου στα 300 mcg. Εάν εργάζεστε σε μια επιχείρηση όπου η δραστηριότητα του θυρεοειδούς σας μπορεί να είναι καταθλιπτική, σίγουρα θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα θαλασσινά και ιωδιούχο άλας.

Πώς να φτιάξετε το ιώδιο καλύτερα εύπεπτο;

Είναι καλύτερο να αφομοιώσετε το ιώδιο από τα τρόφιμα, όχι από τη συλλογή χημικών ουσιών από μέταλλα. Για παράδειγμα, το γαλάζιο ή η κολακάνθου (επιστημονική γλώσσα) απορροφάται από το ανθρώπινο σώμα και καλύπτει όλο το κόστος του ιωδίου ανά ημέρα.

Χρήσιμο αποτέλεσμα του ιωδίου στο σώμα

Ο ρόλος του ιωδίου στο ανθρώπινο σώμα είναι απλώς τεράστιο! Χάρη σε αυτόν στον θυρεοειδή αδένα παράγεται ιώδιο που περιέχει ορμόνες - θυροξίνη ή τριιωδοθυρονίνη. Ρυθμίζουν την ανάπτυξη του σώματος στο σύνολό του, "ακολουθούν" την ανταλλαγή θερμότητας και το μεταβολισμό. Στο κυτταρικό επίπεδο, το ιώδιο ενισχύει τον υδατάνθρακα, την πρωτεΐνη και το οξείδιο του λίπους. Η θυροξίνη και η τριϊωδοθυρονίνη είναι πολύ σημαντικές για το κεντρικό νευρικό σύστημα, βοηθούν στη διάλυση της χοληστερόλης και έτσι προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις! Επίσης το ιώδιο είναι ένας ισχυρός βιοδιεγέρτης, διεγείρει το έργο της ανοσίας και αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Τι συμβαίνει όταν υπάρχει έλλειψη ιωδίου στο σώμα;

Όταν υπάρχει έλλειψη ιωδίου στο σώμα, ένα άτομο αισθάνεται πολύ κουρασμένο, μπορεί να έχει μια διαταραχή της μνήμης, πιθανώς μια χειροτέρευση της όρασης ή της ακοής. Μπορεί να βασανίζεται από παρατεταμένους πονοκεφάλους, δυσκοιλιότητα και ξηροστομία. Επίσης, τα άτομα με ανεπάρκεια ιωδίου στο σώμα πέφτουν αυτόματα στην ομάδα κινδύνου των υπέρβαρων ατόμων. Η απότομη πτώση της πίεσης, η μείωση του αριθμού καρδιακών παλμών (έως 60-50), ο σπασμένος έμμηνος κύκλος στις γυναίκες και η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας στους άνδρες είναι σαφής ένδειξη έλλειψης ιωδίου.

Η ενδημική βρογχοκήλη είναι συνέπεια της έλλειψης ιωδίου στο σώμα. Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται σε άτομα που ζουν σε περιοχές με χαμηλή περιεκτικότητα ιωδίου σε τρόφιμα.

Η ποσότητα ιωδίου στα προϊόντα λαχανικών και κρεάτων σε τέτοια σημεία είναι 3-7 φορές χαμηλότερη από την κανονική.

Στα παιδιά, η έλλειψη ιωδίου στο σώμα εκδηλώνεται με ψυχική και σωματική υστέρηση, παραβίαση του νευρικού συστήματος. Η υπερβολική σιελόρροια, η αϋπνία και το εξάνθημα είναι επίσης σαφή σημάδια ανεπάρκειας ιωδίου.

Τι συμβαίνει με την περίσσεια ιωδίου στο σώμα;

Τα κύρια συμπτώματα υπερκορεσμού του σώματος με ιώδιο είναι αυξημένη εφίδρωση - υπεριδρωσία - και διάρροια. Το ιώδιο στην καθαρή κατάσταση του φθινοπώρου είναι τοξικό! Ως εκ τούτου, με μια «υπερβολική δόση» ιωδίου, ένα άτομο μπορεί να πεθάνει από σοκ, αφού όλες οι νευρικές απολήξεις είναι πολύ ερεθισμένες. Η υπέρβαση του επιπέδου του ιωδίου στο σώμα προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται νόσο Graves.

Τι επηρεάζει την ποσότητα ιωδίου στα προϊόντα;

Το ιώδιο πολύ έχει χαθεί κατά τη διάρκεια των προϊόντων θερμικής επεξεργασίας, έτσι ώστε όταν το ψήσιμο του ψωμιού, θα χάσετε έως και 80% ιώδιο, κατά τη διάρκεια πατάτες μαγείρεμα - έως και 32%, ενώ το μαγείρεμα Δημητριακά - 65%, όταν το τηγάνισμα κρέας και τα ψάρια - έως και 50% ιώδιο. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της ημερήσιας δόσης ιωδίου.

Ποιους είναι οι λόγοι για την έλλειψη ιωδίου;

Η ποσότητα ιωδίου στα λαχανικά και στα προϊόντα με βάση το κρέας εξαρτάται από το πόσο ιώδιο βρίσκεται στο νερό ή στο έδαφος της περιοχής όπου αυτά τα λαχανικά και τα ζώα μεγαλώνουν και ζουν. Επομένως, αν θέλετε να διατηρήσετε την υγεία σας και γνωρίζετε ότι το ποσό αυτού του στοιχείου έχετε περιορίσει, βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθέσει ιωδιούχο αλάτι. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της ισορροπίας ιωδίου στο σώμα σας.

Προϊόντα που περιέχουν ιώδιο

Στα προϊόντα που περιέχουν ιώδιο, συμπεριλαμβάνεται το κολοκυθάκι, τα καλαμάρια, οι γαρίδες. Η ποσότητα ιωδίου σε αυτά κυμαίνεται από 80 έως 300 μικρογραμμάρια. Τα θαλασσινά περιέχουν πολύ ιώδιο, επομένως ο μερλούκιος, ο μύλος, ο τόνος, τα καλαμάρια και άλλα θαλάσσια ψάρια περιέχουν από 50 έως 150 mcg αυτού του στοιχείου. Η χρήση θαλασσινών όχι μόνο συμβάλλει στην αύξηση της ποσότητας ιωδίου στο σώμα, αλλά ωφελεί επίσης την πέψη.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.