^

Απώλεια βάρους: πόσο επικίνδυνη είναι η απόρριψη λιπών, πρωτεϊνών ή υδατανθράκων;

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Όταν μεγαλώνουμε, σίγουρα αρνούμαστε κάτι. Αυτή η άρνηση απειλεί όχι μόνο την απώλεια χρήσιμων ιχνοστοιχείων, αλλά και την αντίστροφη επίδραση - μπορούμε να ανακάμψουμε. Αλλά αυτό δεν ήταν το σχέδιό μας καθόλου. Τι απειλεί να απορρίψει λίπος, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες - τουλάχιστον ένα από αυτά τα στοιχεία;

Γιατί χρειαζόμαστε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη;

Γιατί χρειαζόμαστε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη;

Αυτά είναι τα μικροθρεπτικά συστατικά που κορεάζουν το σώμα μας με χρήσιμες ουσίες και παρέχουν ενέργεια για ανάπτυξη, ζωή και εργασία. Τα ορυκτά και οι βιταμίνες αποτελούν στοιχεία της διατροφής του σώματός μας, τα οποία χρειαζόμαστε σχετικά λίγα.

Ένα άτομο παίρνει γλυκόζη από υδατάνθρακες. Είναι η πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Η γλυκόζη μπορεί επίσης να ληφθεί από λίπη, πρωτεΐνες, για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για τα κύτταρα. Το σώμα καίει γλυκόζη και σε αντάλλαγμα παράγει ενέργεια.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε γλυκόζη ήδη κατά τη στιγμή που ένα άτομο μασάει. Οι υδατάνθρακες μπορούν να παρέχουν γρήγορη μετάβαση της γλυκόζης σε ενέργεια (απλοί υδατάνθρακες) και βραδεία (σύνθετοι υδατάνθρακες).

Απλοί υδατάνθρακες είναι στο φαγητό που περιέχει άμυλο. Αυτές είναι πατάτες, ψωμί, δημητριακά, μπισκότα και όλα τα αλεύρια, χυμοί φρούτων, αλκοόλ.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται σε λαχανικά, δημητριακά, φρούτα, αν και δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι καλές επειδή τροφοδοτούν το σώμα μας με διαλυτές σε ίνες (πηκτίνη και φρούτα) και αδιάλυτες (σέλινο).

trusted-source[1], [2], [3]

Λίπη και πρωτεΐνες

Αυτές οι ουσίες συμμετέχουν στις διαδικασίες του μεταβολισμού, προάγουν την παραγωγή γλυκόζης, συμμετέχουν στον ενεργειακό μεταβολισμό και βοηθούν στην αποκατάσταση της ενέργειας. Αυτή η βόμβα ενέργειας εξακολουθεί να είναι ενεργή για 5-6 ώρες μετά το φαγητό.

Η γλυκόζη είναι απαραίτητη για τους ανθρώπους συνεχώς, χωρίς αυτό να μην μπορεί να λειτουργήσει πλήρως ο εγκέφαλος. Επομένως, η γλυκόζη πρέπει να προέρχεται από τρόφιμα όχι σε μικρές και μικρές δόσεις, αλλά ομοιόμορφα, καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να ισορροπήσετε τη διατροφή και να φάτε περίπου στην ίδια συχνότητα, έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να επεξεργαστεί τη γλυκόζη και να το παραδώσει στο σώμα όλη την ημέρα. Δηλαδή, είναι επιθυμητό να τρώμε κατά προτίμηση 5-6 φορές την ημέρα σε διαιρεμένες δόσεις, με ίσα διαστήματα.

Εάν ένα άτομο τρώει πολλά, τότε λίγο, η γλυκόζη εισέρχεται στο σώμα άνιση, και ο εγκέφαλος δουλεύει άσχημα σε αυτά τα διαστήματα. Μπορείτε να αισθανθείτε γενική αδυναμία, υπνηλία, κόπωση.

trusted-source[4], [5]

Υδατάνθρακες και οι ιδιότητές τους για απώλεια βάρους

Για αρκετά χρόνια, από τη δεκαετία του '60 του περασμένου αιώνα, ο τύπος καλλιέργησε την ιδέα ότι οι υδατάνθρακες συνεισφέρουν σε ένα σύνολο υπερβολικού βάρους. Για το σκοπό αυτό συνιστούσαν να αποκλείονται από τη διατροφή γενικά. Στη συνέχεια η γνώμη των γιατρών άλλαξε και οι υδατάνθρακες συνιστούσαν να χρησιμοποιηθούν στη διατροφή, αλλά προσέξτε το υπερβολικό βάρος. Δηλαδή, η άποψη ότι οι υδατάνθρακες είναι χρήσιμες, αλλά το υπερβολικό βάρος στο οποίο προέκυψαν είναι επιβλαβές, ήταν πρακτικό.

Δεν υπήρχαν σαφείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υδατανθράκων και αν θα εφαρμοστούν καθόλου.

Τα περιοδικά διευκρίνισαν ότι οι λιπαρές αποθέσεις στο ανθρώπινο σώμα σχηματίστηκαν από το γεγονός ότι οι άνθρωποι έτρωγαν λίπος. Ακόμη και αργότερα, οι γιατροί είπαν ότι οι επιπλέον κιλά σε ένα άτομο δεν σχηματίζονται λόγω της κατανάλωσης λιπαρών τροφών, αλλά λόγω του υπερβολικά υψηλού περιεχομένου σε θερμίδες.

Τι είδους γνώμη θα ήταν χρήσιμη και πρακτική για τον έλεγχο του βάρους; Πώς και πόσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίπη, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες;

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Σημαντικές συμβουλές για τον έλεγχο του βάρους

Εάν το μέγεθος του σώματός σας είναι κοντά στο ιδανικό (δηλαδή, ο λόγος ύψους και βάρους), μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές δίαιτες και να παραμείνετε στη βέλτιστη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει τόσο λίπη, πρωτεΐνες όσο και υδατάνθρακες. Δηλαδή, να εφαρμόσει στην πράξη ήδη μια πιστοποιημένη πορεία διατροφής.

Εάν μια γυναίκα μετά από 30 αρχίσει να ανακάμπτει, τότε θα πρέπει να επιλέξετε τη μορφή των υδατανθράκων, η οποία θα ελέγξει τη διαδικασία της κανονικοποίησης βάρους. Δηλαδή, επιτρέψτε στον εαυτό σας να επιλέξει ένα μενού υδατανθράκων και να μην πάρετε καλύτερα λόγω της υπερβολικής περιεκτικότητας σε θερμίδες των τροφίμων. Απλοί υδατάνθρακες - μια πηγή υπερβολικού βάρους, εάν τις τρώτε υπερβολικά. Αυτό το αλεύρι, πατάτες, χυμοί φρούτων με την προσθήκη ζάχαρης, καραμέλα, κέικ, σοκολάτες.

Όλα αυτά τα προϊόντα συμβάλλουν στην αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης, η οποία έχει την ιδιότητα να διατηρεί λίπος στο σώμα.

Υδατάνθρακες και Ασθένειες

Εάν ο θυρεοειδής αδένας ενός ατόμου δεν λειτουργεί καλά, οι λειτουργίες του σπάνε και υπάρχει λίγη ποσότητα υδατανθράκων στη διατροφή, ο εγκέφαλος αρχίζει να λαμβάνει σήματα από το SOS ότι ο οργανισμός λιμοκτονούν. Και τότε ο εγκέφαλος στέλνει μια ώθηση στον θυρεοειδή αδένα για αυτή την πείνα.

Ο θυρεοειδής αδένας αμέσως αντιδρά με την αύξηση της παραγωγής των ορμονών Τ3 και Τ4. Όμως, η Τ3 σε αυτή την κατάσταση έχει την ιδιότητα να δεσμεύεται με πρωτεϊνικές ουσίες στο αίμα και δεν θα ενεργεί πλέον τόσο ενεργά, θα παύσει να εκπληρώνει το ρόλο της ενεργοποίησης μεταβολικών διεργασιών.

Όταν η ορμόνη Τ3 δεσμεύεται, ο μεταβολισμός διαταράσσεται και επιβραδύνεται. Έτσι, ο λιπώδης ιστός συσσωρεύεται περισσότερο από ό, τι σχεδιάσατε. Η ισορροπία του θυρεοειδούς αδένα είναι σπασμένη και η απουσία ή η μικρή ποσότητα υδατανθράκων επιδεινώνει περαιτέρω αυτή τη διαδικασία. Οι ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα είναι όχι μόνο προφανείς, αλλά και κρυμμένες, οπότε θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση πριν κόψετε υδατάνθρακες από το μενού.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Ο κανόνας των υδατανθράκων για τις γυναίκες

Φυσικά, αυτοί οι κανόνες είναι ατομικοί, αλλά οι γενικές συστάσεις είναι περίπου ίδιες. Για τις γυναίκες ηλικίας 30-40 ετών, ο κανόνας των υδατανθράκων πρέπει να είναι έως και 40% της συνολικής διατροφής κάθε μέρα.

Στους υδατάνθρακες, οι θερμίδες (μονάδες ενέργειας) είναι λιγότερες από τις λιπαρές - 4 θερμίδες σε 1 γραμμάριο. Αλλά αυτή η ενέργεια δαπανάται περισσότερο από ό, τι μετά την κατανάλωση λίπους. Εάν μια γυναίκα τρώει αρκετά λαχανικά, φρούτα και φυτικά δημητριακά, παίρνει αρκετή ενέργεια από την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων.

Αυτό αυξάνει τη στάθμη της γλυκόζης, πράγμα που σημαίνει ότι το επίπεδο ενέργειας είναι μεγαλύτερο από ό, τι μετά την ένταξη απλών υδατανθράκων στο μενού. Αλλά αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα πρέπει να κινείται περισσότερο ταυτόχρονα και να ελέγχει την ορμονική ισορροπία, χωρίς την οποία καμία δίαιτα θα είναι αναποτελεσματική. Μια γυναίκα που καταναλώνει αρκετούς πολύπλοκους υδατάνθρακες κάνει την πρόληψη μιας αιχμής ινσουλίνης (όταν το επίπεδο ινσουλίνης ανεβαίνει έντονα).

Το σωστά διατυπωμένο μείγμα υδατανθράκων καθιστά δυνατή την αποφυγή αύξησης του σακχάρου στο αίμα, αλλά αποτρέπει τη μείωση του επιπέδου του. Οι υδατάνθρακες στο μενού για να βοηθήσει άλλες ουσίες αφομοιώνονται καλύτερα και γρηγορότερα, για να παραδώσει το σώμα αρκετές φυτικές ίνες, υδατάνθρακες δίνουν την αίσθηση του κορεσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε η γυναίκα δεν θα αναπληρωθούν τα αποθέματα τους στο στομάχι, επειδή δεν αισθάνονται τον υποσιτισμό. Έτσι, δεν θα συσσωρεύονται λιπαρές καταθέσεις.

Οι πρωτεΐνες και τα λίπη θα πρέπει επίσης να είναι ισορροπημένες, κάτι που θα τους βοηθήσει να αφομοιώσουν καλύτερα τους υδατάνθρακες.

Πρωτεΐνες και τις ιδιότητές τους

Οι ιδιότητες των πρωτεϊνών είναι τόσο διαφορετικές ώστε είναι ικανές να σχηματίσουν έως 30 είδη αμινοξέων. Ένα αμινοξύ - ένα δομικό υλικό για την παραγωγή των δικών τους πρωτεϊνών. Χρειάζονται για να αναπτυχθεί ένα άτομο, αναπτύσσονται και αποκαθίστανται με βλάβη οι μυϊκοί και οστικοί ιστοί, η ασυλία αυξάνεται για την καταπολέμηση ασθενειών.

Το σώμα συνεχώς υφίσταται μεταβολικές διεργασίες και οι πρωτεΐνες συμβάλλουν σε αυτό. Μετατρέπονται σε γλυκόζη ως αποτέλεσμα του μεταβολισμού και το άτομο λαμβάνει ενέργεια για ζωή. Τα αμινοξέα βοηθούν ένα άτομο να σχηματίσει μεσολαβητές για την κατασκευή ορμονών ενδορφινών και εγκεφαλικών ουσιών που βελτιώνουν τη διάθεση και τη συνολική ευεξία.

1 γραμμάριο πρωτεΐνης είναι 4 kcal. Δηλαδή, όπως πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν ενέργεια από 1 γραμμάριο πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες μετατρέπονται σε γλυκόζη πολύ ασθενέστερη και μακρύτερη από τους υδατάνθρακες. Για σύγκριση: από τους υδατάνθρακες η γλυκόζη υποβάλλεται σε επεξεργασία εντός 1-2 ωρών μετά την πρόσληψη και από τις πρωτεΐνες - για σχεδόν 4 ώρες μετά τη λήψη πρωτεϊνικής τροφής.

Οι πρωτεΐνες μετά τη μετατροπή της γλυκόζης βοηθούν στη διατήρηση ενός σταθερού επιπέδου στο αίμα των σακχάρων και του επιπέδου ενέργειας ταυτόχρονα.

Έτσι, τόσο οι πρωτεΐνες όσο και οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητες για να διατηρήσουμε τη ζωτική ενέργεια, το επίπεδο του μεταβολισμού. Ως εκ τούτου, ένα άτομο πρέπει να λαμβάνει τροφή σε ίσες ποσότητες για να εξασφαλίσει αυτές τις ανταλλαγές καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αμινοξέα και οι ιδιότητές τους

Τα αμινοξέα έρχονται σε δύο κατηγορίες: φυσικά, τα οποία το σώμα παράγει ο ίδιος, ούτε αποκαλείται μη απαραίτητο, και μπαίνει στο σώμα από τρόφιμα από έξω - καλούνται αναντικατάστατα. Το πρώτο παράγεται περισσότερο - έως 80%, το δεύτερο - από τα τρόφιμα - αναντικατάστατο - λιγότερο - έως και 20%.

Αναντικατάστατα αμινοξέα εννέα: λυσίνη, λευκίνη, μεθειονίνη, ισολευκίνη, ιστιδίνη, τρυπτοφάνη, βαλίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη. Τα βασικά αμινοξέα είναι πολύ σημαντικά για το σώμα, επειδή βοηθούν να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα του πόνου και να κορεσθούν τα κύτταρα του σώματος με οξυγόνο.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Τα αμινοξέα περιέχονται σε πρωτεΐνες

Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα οποία περιέχουν όλα τα αμινοξέα, είναι το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα τυριά, τα πουλερικά. Αυτές είναι υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, με τις οποίες ένα άτομο είναι κορεσμένο πολύ γρήγορα. Σε αυτό το μενού δεν υπάρχουν μόνο πρωτεΐνες και αμινοξέα, αλλά και λίπη. Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει λίπος στα άπαχα κρέατα και τα ψάρια, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Εάν ένα άτομο δεν τρώει κρέας, πρέπει να συνδυάσει τη διατροφή έτσι ώστε να πάρει πρωτεΐνες και λίπη από άλλα τρόφιμα, τουλάχιστον από τα φυτά. Αλλά τα φυτά πρέπει να συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε οι πρωτεΐνες και τα λίπη να εκπροσωπούνται πλήρως σε αυτά. Για παράδειγμα, το ρύζι και τα φασόλια θα παράσχουν τόσο πρωτεΐνες όσο και αμινοξέα. Αλλά εκείνοι που υποφέρουν από υπερβολικό βάρος, πρέπει επίσης να ακολουθήσουμε την περιεκτικότητα σε θερμίδες των τροφίμων και τον κορεσμό τους με άμυλο. Σε αυτό το συνδυασμό αμύλου πολύ, μπορεί να μην είναι κατάλληλο για λιπαρά άτομα. Επιπλέον, το άμυλο μπορεί να προκαλέσει απελευθέρωση ινσουλίνης στο σώμα.

trusted-source[22], [23], [24]

Τα λίπη και οι ιδιότητές τους

Τα βιολογικά λίπη μοιάζουν με δακτυλίους, οι οποίοι είναι στερεωμένοι σε αλυσίδες με τη μορφή συνδέσμων. Όταν τα τρόφιμα υποβάλλονται σε επεξεργασία στο σώμα, τα λιπαρά οξέα διεισδύουν στο αίμα. Μετατρέπονται σε γλυκόζη, αλλά πολύ αργά. Ως εκ τούτου, το επίπεδο της γλυκόζης στο σώμα αυξάνεται αρκετά αργά μέσω της επεξεργασίας των λιπών.

Αλλά το επίπεδο της γλυκόζης και πέφτει εξίσου αργά. Λίπη για μεγάλο χρονικό διάστημα - για αρκετές ώρες - παρέχει ένα άτομο αισθάνεται κορεσμένο. Από αυτό είναι πιο εύκολο να ελέγξετε το βάρος, επειδή ένα άτομο μετά την κατανάλωση λίπους για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν αισθάνεται πεινασμένο.

trusted-source[25], [26], [27], [28]

Ποια είναι τα λίπη

Ζώα - δηλαδή, κορεσμένα, φυτά - δηλαδή, πολυακόρεστα και μονοακόρεστα. Αυτά είναι τα είδη των λιπών. Αν το λίπος στο σώμα είναι αρκετό, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες απορροφώνται τέλεια στο αίμα και δίνουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, παρέχοντας ζωτική δραστηριότητα του σώματος.

Τα λιπαρά οξέα που εισέρχονται στο σώμα με λίπη δίνουν στο άτομο την ευκαιρία να παράγει ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων βασικών, για παράδειγμα, τεστοστερόνης, οιστρογόνου, προγεστερόνης. Αυτές οι ορμόνες είναι η αξία του αναπαραγωγικού συστήματος, το οποίο τις δημιουργεί.

Συνέπειες από την απόρριψη των λιπών

Αν ένα άτομο αρνηθεί το λίπος, τότε οι ορμόνες θα σταματήσουν δραματικά, και στις γυναίκες αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ο πρόωρος τερματισμός της παραγωγής ορμονών από τις ωοθήκες οδηγεί σε μια πρώιμη κλιμάκωση και μια αρνητική κατάσταση, η οποία συνδέεται με αυτό. Δηλαδή, η άμπωτη και ροή της θερμότητας, πυρετός, πονοκεφάλους και ούτω καθεξής.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι γυναίκες κινδυνεύουν επίσης να εμφανίσουν αιμορραγία, φραγμένα αιμοφόρα αγγεία, την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι γυναίκες που αρνούνται να τρώνε λίπος στο μενού μπορούν να αυξήσουν ξαφνικά την πίεση του αίματος ή να παρατηρήσουν τα άλματα τους, για να μην αναφέρουμε το ανεξέλεγκτο υπερβολικό βάρος.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι μια δίαιτα στην οποία πολύ λίπος οδηγεί όχι μόνο σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και στην καταστροφή των εγκεφαλικών αγγείων, καθώς και στον κίνδυνο ρήξης τους.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Λίπη και θερμίδες

Από ένα γραμμάριο λίπους ένα άτομο μπορεί να πάρει πολύ περισσότερες θερμίδες από ότι από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες - έως και 9 θερμίδες. Ως εκ τούτου, πολλά λίπη στη διατροφή είναι υπερβολική ποσότητα ενέργειας που δεν χρησιμοποιούμε και η οποία μετατρέπεται σε λιπώδη ιστό.

Αλλά, επιπλέον, για να ελέγξετε την ποσότητα του λίπους στη διατροφή, πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στη μορφή με την οποία περιέχονται. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο περιέχει ακόρεστα λίπη, και σε ζώα (λίπος, για παράδειγμα) - κορεσμένα. Αλλά και στα δύο προϊόντα, ο ίδιος αριθμός θερμίδων.

Έτσι: να συμπεριλάβει στη διατροφή του ελαιολάδου είναι πιο χρήσιμο από το λίπος. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα πρέπει να παρέχονται στο σώμα περισσότερο από κορεσμένα.

trusted-source[38], [39]

Λίπη και στομάχι

Τα λίπη είναι υψηλά σε θερμίδες, και όμως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε περισσότερο από τα προβλεπόμενα, επειδή δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο στομάχι. Αυτή η ίνα καταλαμβάνει πολύ χώρο στον πεπτικό σωλήνα, και επίσης διογκώνεται στο ίδιο, έτσι δεν μπορούμε να τρώμε πολλά από αυτά. Είναι απαραίτητο να ελέγξουμε την ποσότητα λίπους στη διατροφή, δεν θέλουμε να ανακάμψουμε εξαιτίας της υπερβολικής ποσότητας.

Εάν η δίαιτα του λίπους και πρωτεΐνης επιλέγεται σωστά, μπορεί να διαταράξει την μπάλα στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, το υπερβολικό βάρος. Ειδικά αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εκδηλωθούν στο δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου, όταν το σώμα είναι πιο ευάλωτο λόγω της αυξημένης παραγωγής ορμονών.

Για να υπολογίσετε σωστά το μενού σας, πρέπει να το βάλετε σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 30% του λίπους και οι περισσότεροι από αυτούς πρέπει να είναι ακόρεστο. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο ποσό των χρήσιμων ουσιών ένα άτομο θα λάβει μαζί με τις πρωτεΐνες - το μενού πρωτεΐνης.

trusted-source[40], [41], [42]

Κρυμμένα λίπη

Τα λίπη μπορούν να διογκώσουν το σώμα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν γνωρίζετε για τα κρυμμένα λίπη που εισέρχονται εκεί. Ακόμη και αν ακολουθείτε αυστηρά τον κανόνα του λιπαρού μενού, ίσως να μην ξέρετε για τα trans-λιπαρά, τα οποία υπερεκρύπτουν τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, τα trans-λιπαρά σε μαργαρίνες, σοκολάτα, γλυκά, κέικ, μπισκότα. Για να μην πέσετε στην παγίδα των κρυμμένων λιπών, πρέπει να διαβάσετε τη σύνθεση των προϊόντων - ό, τι αγοράζετε.

Ακόμη και αν η ετικέτα λέει "0% λίπος" ή "χωρίς λιπαρά", αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν trans-λιπαρά, γεγονός που υποδηλώνει χαμηλή ποιότητα προϊόντων. Τα φθηνά προϊόντα περιέχουν λίπη που δεν έχουν αξία ως θρεπτικά συστατικά, αλλά έχουν πολλές θερμίδες. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να αναιρέσουν όλες τις προσπάθειές σας για να χάσετε βάρος.

Επομένως, φροντίστε τον εαυτό σας και χρησιμοποιήστε μόνο προϊόντα υψηλής ποιότητας χωρίς trans-λιπαρά.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.