^
A
A
A

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα "Διαθέσιμα Φάρμακα"

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

08 May 2017, 09:00

Από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, οι Ουκρανοί μπορούν να λάβουν κάποια φάρμακα δωρεάν ή με συμβολική επιβάρυνση: το κοινωνικό πρόγραμμα «Διαθέσιμα φάρμακα» έχει ξεκινήσει στη χώρα.

Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας επισημαίνουν ότι σύμφωνα με το προτεινόμενο πρόγραμμα, οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για καρδιακές παθήσεις, για διαβήτη τύπου 2, για βρογχικό άσθμα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, αυτές οι ασθένειες προκαλούν συνήθως τον θάνατο ή την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στην Ουκρανία.

Για να πάρετε τα προνομιακά φάρμακα που παρέχονται από το πρόγραμμα, πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό. Ο γιατρός θα γράψει τη συνταγή σε ειδική μορφή, η οποία θα υποδεικνύει το ενεργό συστατικό του επιθυμητού φαρμάκου. Στη συνέχεια, πρέπει να έρθετε με τη συνταγή αυτή στο φαρμακείο, το οποίο εξυπηρετεί τους ασθενείς στο πλαίσιο του προγράμματος "Διαθέσιμα Φάρμακα" και παραλαμβάνει φάρμακα.

Το "Διαθέσιμα φάρμακα" είναι ένα πρόγραμμα με σταδιακά αυξανόμενο κύκλο εργασιών των φαρμάκων, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες θα επεκτείνουν τον κατάλογο των φαρμακείων για να εξυπηρετούν τους ανθρώπους σύμφωνα με το πρόγραμμα. Οι φαρμακοποιοί θα συνάψουν οικειοθελώς συμφωνία με ιατρικά ιδρύματα για να συμμετάσχουν στο σύστημα.

Ο κατάλογος των φαρμακείων, που εξυπηρετούν ήδη ασθενείς από το πρόγραμμα, μπορεί να βρεθεί στο ιατρικό ίδρυμα της πόλης τους.

Ποιες ερωτήσεις ζητούνται συχνότερα από ασθενείς που επιθυμούν να λάβουν "προσιτά φάρμακα";

Τι πρέπει να κάνω για να πάρω δωρεάν φάρμακο;

  • Θα πρέπει να έρθετε για να δείτε έναν γιατρό που θα γράψει μια ειδική συνταγή. Με αυτή τη συνταγή πρέπει να έρθετε στο φαρμακείο, το οποίο εργάζεται για την υποστήριξη του προγράμματος "Διαθέσιμα φάρμακα". Στο φαρμακείο, οι φαρμακοποιοί θα εξηγήσουν ποια φάρμακα μπορούν να ληφθούν δωρεάν και για τα οποία θα πρέπει να πληρώσετε επιπλέον. Εάν έχετε φάρμακα, μπορείτε να τα πάρετε αμέσως.

Τι γίνεται αν δεν υπάρχουν φάρμακα στο φαρμακείο ή πωλούνται μόνο με πλήρη κόστος;

  • Μπορείτε να καθορίσετε πότε θα εμφανιστεί το απαραίτητο δωρεάν φάρμακο και περιμένετε. Αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η συνταγή ισχύει για ένα μήνα.

Πώς να μάθετε ποια φάρμακα υποτίθεται ότι θα λάβετε δωρεάν και τι θα πρέπει να πληρώσετε;

  • Οι δωρεάν φτηνότερες προετοιμασίες δίνονται από τον κατάλογο που προτείνεται στο μητρώο της τιμής πώλησης.
  • Εάν το φάρμακο αρχικά είναι ακριβότερο από τα αντίστοιχά του, τότε θα πρέπει να πληρώσετε μια διαφορά σχετικά με το ελάχιστο κόστος και την τιμή λιανικής πώλησης του φαρμάκου.

Είναι δυνατή η αγορά φαρμάκων δωρεάν εάν δεν υπάρχει συνταγή;

  • Κάθε φαρμακείο σε ελεύθερη σειρά αποφασίζει εάν ένα δεδομένο φάρμακο μπορεί να απελευθερωθεί σε έναν ασθενή χωρίς ιατρική συνταγή.

Ο κατάλογος των φαρμάκων, η αξία των οποίων αποδίδεται εις βάρος του κράτους, δημοσιεύεται στις σελίδες του ιστότοπου του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας. Επιπλέον, ένας παρόμοιος κατάλογος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος για τον θεράποντα γιατρό και τους φαρμακοποιούς που εξυπηρετούν τους ασθενείς στο φαρμακείο.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.