^
A
A
A

Το σύστημα υγείας στην Ουκρανία θεωρείται ηθικά απαρχαιωμένο

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

21 April 2017, 09:00

Οι εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας, μιας οργάνωσης που καλείται να συμβάλει στην κοινή ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού, εκτιμούσαν ότι το ουκρανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι ηθικά ξεπερασμένο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το μέσο προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων στην Ουκρανία σήμερα είναι 71 χρόνια - και είναι δώδεκα χρόνια λιγότερο από ό, τι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ειδικοί δίνουν προσοχή στο γεγονός ότι είναι οι ξεπερασμένες αρχές της υγείας και είναι οι λόγοι για την μη ικανοποιητική κατάσταση της υγείας των ανθρώπων στη χώρα. Η χρηματοδότηση της ιατρικής εκτελείται εσφαλμένα και αναποτελεσματικά, πράγμα που απαιτεί ριζική μεταρρύθμιση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα συμπεράσματα αυτά έγιναν από εμπειρογνώμονες στη θεματική διεύθυνση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Αρχές Σύστημα της Ουκρανίας για την υγεία σχεδόν αμετάβλητη, ακόμη και με την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης - εκείνη τη στιγμή στο επίκεντρο της ιατρικής θεωρήθηκε επεισοδιακή θεραπεία των παροξύνσεων και των οξέων καταστάσεων», - αναφέρεται στην προσφυγή. Θυμηθείτε ότι το σοβιετικό σύστημα ιατρικής περίθαλψης βασίστηκε στο γνωστό σχήμα του Semashko, το οποίο αρχικά σήμαινε την παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης σε όλους όσους έχουν ανάγκη. Κάποια στιγμή, ένα τέτοιο σχέδιο ονομαζόταν το καλύτερο στην Ευρώπη, αλλά μέχρι σήμερα στην Ουκρανία από αυτό έχει απομείνει λίγα.

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι σήμερα το ποσοστό θνησιμότητας των εκπροσώπων του ενήλικου πληθυσμού της Ουκρανίας είναι πολύ υψηλότερο από το ευρωπαϊκό - κατά 65%. Από αυτόν τον αριθμό, τουλάχιστον 80% των θανάτων συμβαίνουν σε ασθενείς με ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος και με κακοήθεις όγκους.

Τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ενήλικων εκπροσώπων του έθνους - από 18 έως 65 ετών - έχουν χρόνιες παθολογίες και το 6-8% πάσχει από τρεις ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες ταυτόχρονα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η προσεκτική μεταρρύθμιση της ιατρικής είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό, τόσο για την υγεία των κατοίκων της Ουκρανίας, καθώς και για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της χώρας: η κακή ποιότητα της υγείας των κατοίκων έχει άμεσο αντίκτυπο στη μείωση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αποκτήθηκαν ως αποτέλεσμα της έρευνας, η αύξηση του συνολικού προσδόκιμου ζωής μόνο ενός έτους μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ ανά άτομο κατά περίπου 4%.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η μεταρρύθμιση της ιατρικής στην Ουκρανία πρέπει να πραγματοποιηθεί επειγόντως. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να δώσετε προσοχή στην οικονομική πλευρά του θέματος. Ωστόσο, εδώ προκύπτουν πολλές δυσκολίες και, καταρχάς, στην ουκρανική νομοθεσία. Προβαίνοντας σε γενικές προσαρμογές στο σύστημα προστασίας της υγείας, είναι απαραίτητο να προετοιμαστούν οι σχετικοί νόμοι εκ των προτέρων - στην πραγματικότητα τη στιγμή που ο νόμος ορίζει ότι το φάρμακο στη χώρα είναι κοινωνικά προσανατολισμένο.

Επιπλέον, υπάρχει ένα ακόμη "αλλά": Ουκρανοί οι ίδιοι δεν είναι πολύ αισιόδοξοι για τυχόν αλλαγές στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, και τυχόν καινοτομίες από το Υπουργείο Υγείας προκαλούν πανικό σε πολλούς Ουκρανούς. Ως εκ τούτου, μέχρι σήμερα, το ζήτημα αυτό παραμένει χωρίς σαφή λύση.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.