^
A
A
A

Πώς να μαντέψετε με ακρίβεια την ημερομηνία λήξης;

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

15 June 2021, 09:00

Οι ειδικοί πρότειναν μια νέα διαγνωστική μέθοδο που βοηθά στον προσδιορισμό της ημερομηνίας γέννησης με τη μέγιστη ακρίβεια.

Για να υπολογίσουν πότε μια έγκυος γυναίκα πρέπει να αποκτήσει παιδί, οι γιατροί χρησιμοποιούν πληροφορίες που συλλέγονται από υπερηχογράφημα και βασίζονται επίσης στην ημερομηνία της τελευταίας εμμηνόρροιας. Είναι αυτή η ημερομηνία που δίνει μια πρόχειρη ιδέα για το πότε θα μπορούσε να συμβεί η σύλληψη. Ο υπέρηχος σας επιτρέπει επίσης να συγκρίνετε την περίοδο με τον βαθμό ενδομήτριας ανάπτυξης του μελλοντικού μωρού.

Παρ 'όλα αυτά, παρά τους λογικούς υπολογισμούς που χρησιμοποιήθηκαν, το σφάλμα παραμένει σημαντικό: το σφάλμα μπορεί να είναι έως και 5 εβδομάδες. Πολλοί ειδικοί χρησιμοποιούν επιπλέον άλλους δείκτες, όπως το μήκος του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν "λειτουργεί" πάντα.

Εκπρόσωποι από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανέλαβαν να λύσουν αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιώντας μια εξέταση αίματος. Διεξήγαγαν μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν αρκετές δεκάδες έγκυες γυναίκες που βρίσκονταν στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης . Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι επιστήμονες πήραν αρκετές φορές το αίμα των γυναικών για ανάλυση - εκτιμήθηκαν τα επίπεδα διαφόρων βιολογικών δεικτών, πρωτεϊνών, ουσιών που εμφανίστηκαν ως αποτέλεσμα μεταβολικών διεργασιών. Τα αποτελέσματα στη συνέχεια συγκρίθηκαν με αυτά που βρέθηκαν την ημέρα που οι συμμετέχοντες στη μελέτη άρχισαν να γεννούν.

Ως αποτέλεσμα της εργασίας, οι επιστήμονες μπόρεσαν να απομονώσουν 45 μοριακά συστατικά που μπορούν να υποδηλώσουν την προσέγγιση της έναρξης του τοκετού. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έλεγξαν ξανά τις υποθέσεις τους εξετάζοντας τις αναλύσεις δέκα ακόμη μελλοντικών μητέρων. Πράγματι, ήταν δυνατό να προβλεφθεί η ημερομηνία λήξης σε περίπου τρεις εβδομάδες.

Perhapsσως το μόνο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι οι αναλύσεις πρέπει να γίνονται επανειλημμένα και τουλάχιστον αρκετές φορές καθ 'όλη τη διάρκεια της κύησης. Εξάλλου, οι ειδικοί θα πρέπει να καθορίσουν τη δυναμική των απομονωμένων μορίων. Για παράδειγμα, το επίπεδο της ορμόνης του πλακούντα 17-υδροξυπρογεστερόνη είναι ενδεικτικό: η απότομη αύξηση της υποδηλώνει ότι είναι περισσότερο χρόνος για μια γυναίκα να προετοιμαστεί για τον τοκετό. Ένας παρόμοιος δείκτης είναι η αυξημένη συγκέντρωση της ανοσοποιητικής πρωτεΐνης IL-1R4-ο λεγόμενος υποδοχέας τύπου IV για την ιντερλευκίνη-1. Η αύξηση αυτής της αξίας δείχνει ότι ο τοκετός θα ξεκινήσει σε περίπου ένα μήνα.

Επί του παρόντος, οι επιστήμονες προσπαθούν να βελτιώσουν και να διευκρινίσουν τον κατάλογο των διαγνωστικών δεικτών, για να καθορίσουν τη συχνότητα και τη συχνότητα της δειγματοληψίας αίματος για ανάλυση. Οι ειδικοί επισημαίνουν ένα σημαντικό σημείο: με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατό να προσδιοριστεί όχι μόνο ο χρόνος του φυσιολογικού τοκετού, αλλά και η ημερομηνία πρόωρου τοκετού. Η ικανότητα προετοιμασίας εκ των προτέρων για την πρόωρη γέννηση ενός παιδιού είναι μια άλλη ευκαιρία για ένα τέτοιο μωρό να επιβιώσει.

Τα υλικά παρουσιάζονται στη σελίδα TheScientist

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.