^

Υγεία

A
A
A

Τύποι πλευροπνευμονίας

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 10.09.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η πνευμονία χωρίζεται ανάλογα με τον βαθμό βλάβης των πνευμόνων. Εάν η φλεγμονώδης διαδικασία καλύπτει μόνο τους λοβούς, χωρίς να εξαπλωθεί στα αγγεία και τις κυψελίδες, τότε μιλούν για πλευροπνευμονία ή κρουπώδη πνευμονία - μια μολυσματική ασθένεια που μπορεί να προκληθεί από ιούς, μικρόβια ή μύκητες. Με τη σειρά τους, είναι γνωστοί διαφορετικοί τύποι πλευροπνευμονίας, οι οποίοι μπορούν να εντοπιστούν μόνο από ειδικό γιατρό.

Μέχρι σήμερα, υπάρχει μια σειρά από πλευροπνευμονίες, οι οποίες διαφέρουν σε ορισμένα χαρακτηριστικά. Μια τέτοια ταξινόμηση είναι απαραίτητη, πρώτα απ 'όλα, για τη βέλτιστη επιλογή θεραπείας για τη νόσο.

Έντυπα

Η διαίρεση των διαφορετικών τύπων πλευροπνευμονίας βασίζεται σε κλινικά, αιτιολογικά και άλλα σημεία. Για παράδειγμα, διακρίνουν αναρρόφηση, μετατραυματική, μετεγχειρητική πλευροπνευμονία, καθώς και ιογενή, βακτηριακή, μυκητιακή κ.λπ. Εξετάστε τους βασικούς τύπους πλευροπνευμονίας, τα χαρακτηριστικά και τα κύρια χαρακτηριστικά τους.

Λοιμώδης πλευροπνευμονία

Πολλοί τύποι πλευροπνευμονίας διαφέρουν ανάλογα με τον αιτιολογικό παράγοντα της μολυσματικής διαδικασίας. Η αναγνώριση της λοίμωξης είναι υποχρεωτική, καθώς το θεραπευτικό σχήμα και οι μέθοδοι και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται εξαρτώνται από αυτό. Η λοιμώδης πλευροπνευμονία ταξινομείται ως εξής:

 • Η ιογενής πλευροπνευμονία - που προκαλείται από ιούς, μπορεί να είναι επιπλοκή με ακατάλληλη θεραπεία ή γρίπη χωρίς θεραπεία, SARS. Σπάνια είναι πρωτοπαθής λοίμωξη. Είναι διαγνωστικά δύσκολο να εντοπιστεί ο ιός στην πλευροπνευμονία, επομένως, αντιιικοί παράγοντες με ευρύ φάσμα δράσης, καθώς και διάφορα συμπτωματικά φάρμακα, συνταγογραφούνται συχνότερα για θεραπεία.
 • Η πνευμονία από μυκόπλασμα εμφανίζεται μετά από διείσδυση στον πνευμονικό ιστό ενός ειδικού τύπου μικροοργανισμών που ονομάζεται μυκόπλασμα. Αυτή η ασθένεια διορθώνεται συχνότερα στην παιδική και εφηβική ηλικία. Μπορεί να είναι κρυφό, χωρίς συγκεκριμένα συμπτώματα, αλλά ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία με αντιβακτηριακά φάρμακα.
 • Η μυκητιασική πνευμονία και η πλευροπνευμονία μπορούν να προκληθούν από διάφορους τύπους λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένου ενός μυκητιακού παθογόνου. Η διάγνωση της μυκητιακής πλευροπνευμονίας γίνεται μόνο μετά από πλήρη διάγνωση, καθώς τα κλινικά συμπτώματα αυτού του τύπου νόσου είναι συνήθως φτωχά, τα σημεία είναι θολά και δυσδιάκριτα και συχνά δεν αντιστοιχούν στις κλασικές εκδηλώσεις μικροβιακής βλάβης. Η ασθένεια μπορεί να προκληθεί από μύκητες, Candida, ενδημικούς διμορφικούς μύκητες, πνευμοκύστη. Τις περισσότερες φορές, ο «ένοχος» είναι η Candida albicans, καθώς και οι ασπέργιλλοι ή οι πνευμονοκύστες - δηλαδή μια μόλυνση που επικεντρώνεται στον πνευμονικό ιστό. Τα παθογόνα μπορούν να εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα, τόσο από εξωτερικές εστίες όσο και από άλλες μυκητιασικές εστίες που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα. Για παράδειγμα, η Candida είναι ένα σταθερό συστατικό της μικροβιοκένωσης του δέρματος και του βλεννογόνου, αλλά υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να ενεργοποιηθεί και να γίνει παθογόνο: ως αποτέλεσμα, αναπτύσσεται πνευμονομυκητίαση. Η θεραπεία για μια μυκητιασική λοίμωξη στους πνεύμονες είναι μακροχρόνια, χρησιμοποιώντας μια ισχυρή αντιμυκητιακή πορεία.
 • Η πλευροπνευμονία του Actinobacillus προκαλείται από Actinobacillus, μια gram-αρνητική πλειομορφική ράβδο που σχηματίζει κάψουλες. Μόνο τα μηρυκαστικά προσβάλλονται από αυτή την ασθένεια: βοοειδή, χοίροι, λιγότερο συχνά πρόβατα. Άλλα ζώα και άνθρωποι έχουν ανοσία στη μόλυνση και δεν αρρωσταίνουν. Προηγουμένως, μέχρι το 1983, η ασθένεια ονομαζόταν "αιμοφιλική πλευροπνευμονία": αυτή τη στιγμή ο όρος αυτός θεωρείται ξεπερασμένος, καθώς το παθογόνο, το οποίο προηγουμένως θεωρούνταν στο γένος Haemophilus, έχει πλέον μεταφερθεί στο γένος Actinobacillus.

Ένας άλλος κυρίως κτηνιατρικός όρος είναι η «μεταδοτική πλευροπνευμονία». Πρόκειται για μια ιδιαίτερα μεταδοτική ποικιλία πνευμονίας, η οποία μεταδίδεται εύκολα από το ένα ζώο στο άλλο, προκαλώντας γενική ήττα της νόσου. Ο αιτιολογικός παράγοντας είναι συνήθως το Mycoplasma mucoides. Τα ζώα που αναρρώνουν από μεταδοτική πλευροπνευμονία αποκτούν ανοσία σε αυτή τη μόλυνση.

Αποστηματική πλευροπνευμονία

Μιλώντας για αποστηματική πλευροπνευμονία, εννοούν την παρουσία εστιών λοιμώδους πυώδους-νεκρωτικής καταστροφής του πνεύμονα. Αυτές είναι πολλαπλές πυώδεις-νεκρωτικές περιοχές αποσύνθεσης των ιστών και δεν υπάρχει σαφές όριο με υγιή πνευμονικό ιστό. Λόγω της παρουσίας χαρακτηριστικών καταστροφικών διεργασιών, πολλοί ειδικοί αποκαλούν αυτή την ασθένεια τον όρο «καταστροφική πλευροπνευμονία».

Στους πνεύμονες σχηματίζονται ζώνες σύντηξης ιστών του τύπου παροχέτευσης. Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος θεωρείται ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας της παθολογίας, αλλά εμφανίζεται η Klebsiella και άλλα εντεροβακτήρια, καθώς και αιμολυτικός στρεπτόκοκκος, πνευμονιόκοκκος και αναερόβια μικρόβια.

Η πιο συχνή αιτία ανάπτυξης αποστηματικής πλευροπνευμονίας θεωρείται η εισρόφηση στοματοφαρυγγικών εκκρίσεων και η παρουσία στο εσωτερικό του σώματος εστιών πυώδους λοίμωξης δίπλα στα λεμφικά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Η συμπτωματολογία της νόσου είναι παρόμοια με αυτή της ολικής πνευμονίας.

πλευροπνευμονία επίκτητη από την κοινότητα

Η επίκτητη από την Κοινότητα πλευροπνευμονία είναι μία από τις ποικιλίες φλεγμονωδών πνευμονικών διεργασιών κατά τις οποίες ένας μολυσματικός παράγοντας εισέρχεται στο αναπνευστικό σύστημα έξω από ένα νοσοκομείο ή άλλο ιατρικό ίδρυμα. Αυτή η μορφή πλευροπνευμονίας είναι βακτηριακή ή ιογενής και η οδός μετάδοσης είναι αερομεταφερόμενη.

Στους περισσότερους ασθενείς, η φλεγμονώδης αντίδραση ξεκινά μετά από λοίμωξη από ARVI ή γρίπη, τραχειίτιδα ή βρογχίτιδα χωρίς θεραπεία.

Ο αιτιολογικός παράγοντας εισέρχεται στους πνεύμονες κατά μήκος μιας φθίνουσας διαδρομής - από τα ανώτερα αναπνευστικά όργανα. Εάν η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος εξασθενήσει, τότε γίνεται δύσκολο για τον οργανισμό να ξεπεράσει νέες φλεγμονώδεις εστίες. Ως αποτέλεσμα, η μόλυνση εγκαθίσταται στον πνευμονικό ιστό και αναπτύσσεται οξεία πλευροπνευμονία.

Συχνά, οι ασθενείς με επίκτητη από την κοινότητα πλευροπνευμονία έχουν ήδη διάφορες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, όπως η χρόνια βρογχίτιδα. Η ασθένεια εισέρχεται στο ενεργό στάδιο όταν δημιουργούνται ορισμένες συνθήκες, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί. Εάν καθυστερήσετε τη θεραπεία ή την αγνοήσετε εντελώς, μπορεί να αναπτυχθεί πλευροπνευμονία.

Υποστατική πνευμονία

Μια ειδική μορφή της νόσου είναι η υποστατική πλευροπνευμονία, η οποία είναι κατά κύριο λόγο δευτεροπαθής. Τις περισσότερες φορές, η ασθένεια αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα παρατεταμένης στασιμότητας της κυκλοφορίας του αίματος στο μικρό κυκλοφορικό σύστημα, το οποίο θα πρέπει να παρέχει τροφισμό στον πνευμονικό ιστό. Η διαταραχή της ροής του αίματος οδηγεί στη συσσώρευση προϊόντων δηλητηρίασης στους πνεύμονες. Σχηματίζεται ένα παχύρρευστο πτύελα, στο οποίο πολλαπλασιάζονται ενεργά οι μικροοργανισμοί - συνήθως στρεπτόκοκκοι και σταφυλόκοκκοι, γεγονός που προκαλεί μια νέα φλεγμονώδη διαδικασία.

Η υποστατική ή συμφορητική πλευροπνευμονία εμφανίζεται συνήθως σε μακροχρόνιους ασθενείς που δεν μπορούν να κινηθούν και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή ως αποτέλεσμα τραυματισμών ή σωματικών παθολογιών. Έτσι, πρωτοπαθείς ασθένειες μπορεί να είναι εμφράγματα, εγκεφαλικά, σακχαρώδης διαβήτης, ογκοπαθολογία κ.λπ. Η μακριά οριζόντια θέση επιδεινώνει τη ροή του αίματος και προκαλεί στασιμότητα στους ιστούς.

Τύποι πλευροπνευμονίας ανάλογα με την έκταση της βλάβης

Υπάρχουν τρεις λοβοί στον δεξιό πνεύμονα και δύο λοβοί στον αριστερό. Με τη σειρά του, κάθε λοβός χωρίζεται σε τμήματα - παρεγχυματικές ζώνες, που αερίζονται από έναν τμηματικό βρόγχο και έναν συγκεκριμένο κλάδο της πνευμονικής αρτηρίας.

Όταν η φλεγμονώδης αντίδραση εντοπίζεται σε έναν πνευμονικό λοβό, μιλούν για λοβιακή πλευροπνευμονία και και στους δύο λοβούς - για διδολεϊκή πλευροπνευμονία. Υπάρχουν επίσης ετερόπλευρες και αμφοτερόπλευρες λοβιακές πλευροπνευμονίες. Η κλινική εικόνα και τα θεραπευτικά μέτρα είναι παρόμοια με άλλες ποικιλίες της νόσου.

Επιπλέον, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει τους ακόλουθους τύπους λοβιακής παθολογίας:

 • τμηματική πλευροπνευμονία - χαρακτηρίζεται από βλάβη σε ένα τμήμα του πνευμονικού λοβού.
 • πολυτμηματική πλευροπνευμονία - υποδηλώνει την ήττα πολλών λοβιακών τμημάτων ταυτόχρονα.
 • Η πλευροπνευμονία του άνω λοβού μπορεί να είναι είτε δεξιά είτε αριστερή και υποδηλώνει βλάβη στον άνω λοβό του πνεύμονα.
 • Η πλευροπνευμονία του κάτω λοβού είναι επίσης δεξιά ή αριστερή, ανάλογα με τη θέση της παθολογικής διαδικασίας.
 • Η μεσολοβιακή πλευροπνευμονία είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία στον μεσαίο λοβό του δεξιού πνεύμονα (ο μεσαίος λοβός απουσιάζει στον αριστερό πνεύμονα).
 • συνολικά - προχωρά με την ήττα ολόκληρου του πεδίου του πνεύμονα (όλοι οι λοβοί τόσο του δεξιού όσο και του αριστερού πνεύμονα).
 • υποολική πλευροπνευμονία - για αυτή τη μορφή, η βλάβη και στους δύο λοβούς του ενός πνεύμονα είναι χαρακτηριστική.
 • Η εστιακή πλευροπνευμονία υποδηλώνει σαφή εντοπισμό της εστίας της φλεγμονής, χωρίς να εξαπλώνεται σε στενά τοποθετημένους ιστούς.
 • Η υπουπεζωκοτική πλευροπνευμονία είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία που εντοπίζεται στον υπουπεζωκοτικό πνεύμονα.
 • βασική πλευροπνευμονία - χαρακτηρίζεται από μια φλεγμονώδη αντίδραση στο κάτω μέρος του πνεύμονα.

Αυτή η ταξινόμηση βασίζεται στον βαθμό εξάπλωσης της φλεγμονώδους αντίδρασης. Σε αυτή την περίπτωση, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την έκταση της βλάβης: όσο πιο εκτεταμένη είναι η φλεγμονή, τόσο βαθύτερη και φωτεινότερη είναι η κλινική εικόνα. [1]

Συρροή πλευροπνευμονία

Με μια συρρέουσα μορφή πλευροπνευμονίας, επώδυνες διαταραχές καλύπτουν πολλά τμήματα του πνεύμονα ταυτόχρονα ή ακόμα και τον πνευμονικό λοβό. Υπάρχει έντονη καθυστέρηση στη διαδικασία της αναπνοής από την πληγείσα πλευρά, τα συμπτώματα της αναπνευστικής ανεπάρκειας (δύσπνοια, κυάνωση) εντείνονται.

Η συρρέουσα πλευροπνευμονία χαρακτηρίζεται από διηθητικές αλλαγές, έναντι των οποίων υπάρχουν συμπιεσμένες ζώνες διήθησης και (ή) καταστροφικές κοιλότητες. Ο όρος «συρρέον» σε αυτή την περίπτωση σημαίνει τη σύντηξη πολλαπλών ή μεμονωμένων μικρών παθολογικών εστιών σε μεγαλύτερους σχηματισμούς. Δεδομένου αυτού του χαρακτηριστικού της ανάπτυξης της πλευροπνευμονίας, θεωρείται από τους ειδικούς ως μια σχετικά ιδιόμορφη μορφή της πνευμονικής φλεγμονώδους διαδικασίας.

Επιπλοκές και συνέπειες

Εάν τα θεραπευτικά μέτρα συνταγογραφήθηκαν έγκαιρα και η ίδια η θεραπεία ήταν ικανή, τότε η πορεία της πλευροπνευμονίας συνήθως χάνει την τυπική της κυκλικότητα και διακόπτεται στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης.

Εάν διαταραχθεί η διαδικασία απορρόφησης του εξιδρώματος, τότε αναπτύσσονται επιπλοκές πλευροπνευμονίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο συνδετικός ιστός αναπτύσσεται στην παθολογική εστία: η σαρκοποίηση εμφανίζεται με περαιτέρω πνευμονική κίρρωση. Σε ορισμένους ασθενείς, παρατηρούνται πυώδεις διεργασίες με την καταστροφή (τήξη) των ιστών και η πλευροπνευμονία μετατρέπεται σε απόστημα ή γάγγραινα του πνεύμονα.

Με την πλευροπνευμονία, υπάρχουν εκδηλώσεις της ξηρής μορφής πλευρίτιδας με ινώδη στρώση και σχηματισμό συμφύσεων. Η λεμφογενής εξάπλωση της λοίμωξης οδηγεί στην ανάπτυξη πυώδους μεσοθωρακίτιδας και περικαρδίτιδας. Εάν η εξάπλωση των μικροβίων συμβαίνει μέσω του κυκλοφορικού συστήματος, τότε

μεταστατικές πυώδεις εστίες στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα και ιστούς: αρχίζει η ανάπτυξη πυώδους μηνιγγίτιδας, περιτονίτιδας, οξείας πολύποδας-ελκώδους ή ελκώδους ενδοκαρδίτιδας, πυώδους αρθρίτιδας.

Συχνά οι ασθενείς ανησυχούν για το ερώτημα γιατί, ενώ λαμβάνουν αντιβιοτικά για πλευροπνευμονία, η θερμοκρασία δεν πέφτει: μπορεί αυτό να υποδεικνύει την ανάπτυξη επιπλοκών; Με την πλευροπνευμονία, οι δείκτες θερμοκρασίας κυμαίνονται συνήθως από 37-38 ° C. Στο πλαίσιο της αντιβιοτικής θεραπείας, μια υψηλή θερμοκρασία μπορεί να διατηρηθεί για 2-3 ημέρες και με μια αμφοτερόπλευρη παθολογική διαδικασία - έως και 10-14 ημέρες (ταυτόχρονα, το σημάδι των 38 ° C δεν ξεπερνιέται). Εάν οι δείκτες ξεπεράσουν το όριο των 39-40 ° C, τότε αυτό υποδηλώνει αύξηση της φλεγμονώδους αντίδρασης και απώλεια της ικανότητας του σώματος να καταπολεμήσει το παθογόνο. Σε μια τέτοια κατάσταση, ο γιατρός θα πρέπει να επανεξετάσει αμέσως τη θεραπεία και ενδεχομένως να αλλάξει το αντιβιοτικό. [2]

Διαγνωστικά πλευροπνευμονία

Η εξέταση ενός ασθενούς με υποψία πλευροπνευμονίας πραγματοποιείται σύμφωνα με ένα ατομικό σχέδιο που καταρτίζεται από γιατρό. Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει συνήθως:

γενικές εξετάσεις αίματος, ούρων, πτυέλων, βιοχημεία αίματος (προσδιορισμός ολικής πρωτεΐνης, ηλεκτροφόρηση πρωτεϊνών, προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε χολερυθρίνη, ινωδογόνο).

πτύελα bakposev με τον προσδιορισμό της ευαισθησίας της βακτηριακής χλωρίδας στην αντιβιοτική θεραπεία.

ΗΚΓ.

Η ακτινογραφία θώρακος είναι σχεδόν πάντα η βάση για τη διάγνωση όλων των τύπων πλευροπνευμονίας. Η μελέτη γίνεται σε δύο προβολές:

 • κατά το στάδιο της παλίρροιας, υπάρχει αύξηση και εμπλουτισμός του πνευμονικού σχεδίου, ο οποίος εξηγείται από την υπεραιμία των ιστών.
 • ο βαθμός διαφάνειας είναι φυσιολογικός ή ελαφρώς μειωμένος.
 • υπάρχει μια ομοιόμορφη σκιά και η πνευμονική ρίζα είναι ελαφρώς επεκταμένη στην πληγείσα πλευρά.
 • εάν η παθολογική αντίδραση εντοπίζεται στον τομέα του κάτω λοβού, τότε υπάρχει μειωμένη εκτροπή του αντίστοιχου διαφραγματικού θόλου.
 • κατά το στάδιο της ηπατοποίησης, ανιχνεύεται έντονη μείωση της διαφάνειας του πνευμονικού ιστού (σύμφωνα με την πληγείσα περιοχή).
 • η πληγείσα περιοχή του πνεύμονα έχει κανονικό ή ελαφρώς διευρυμένο μέγεθος.
 • η ένταση της σκιάς αυξάνεται ελαφρώς προς την περιφέρεια.
 • στις μεσαίες ζώνες σκοταδισμού, βρίσκονται περιοχές διαφωτισμού.
 • η πνευμονική ρίζα στην πληγείσα πλευρά επεκτείνεται, διακρίνεται από την ομοιομορφία της σκιάς.
 • παρατηρείται συμπίεση του παρακείμενου υπεζωκότα.
 • κατά το επιτρεπτικό στάδιο, υπάρχει μείωση της έντασης της σκιάς της παθολογικά αλλοιωμένης ζώνης.
 • η κατακερματισμένη σκιά μειώνεται, η πνευμονική ρίζα επεκτείνεται.

Εάν υπάρχει υποψία πλευροπνευμονίας, τότε είναι προτιμότερο να γίνει πλήρης ακτινογραφία, παρά η τυπική ακτινογραφία, η οποία θεωρείται περισσότερο προληπτική παρά θεραπευτική και διαγνωστική μέθοδος. Η πνευμονία στην ακτινογραφία δεν εντοπίζεται πάντα σωστά, καθώς εξαρτάται τόσο από τη σοβαρότητα της παθολογικής διαδικασίας όσο και από την κατάσταση και την πυκνότητα των ιστών μέσω των οποίων διεισδύουν οι ακτίνες Χ. Με τη βοήθεια της φθοριογραφίας, είναι δυνατό να αποτραπεί εκ των προτέρων η ανάπτυξη χρόνιας πνευμονίας, να προστατευθεί από την άτυπη πορεία της φλεγμονώδους διαδικασίας, ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν μας επιτρέπει να σημειώσουμε τον εντοπισμό της φλεγμονής και να εκτιμήσουμε τον βαθμό πολυπλοκότητας της διαδικασίας.

Συνιστάται στους ασθενείς με οποιοδήποτε τύπο πλευροπνευμονίας να διερευνούν τη λειτουργία της εξωτερικής αναπνοής και εάν ενδείκνυται, γίνεται υπεζωκοτική παρακέντηση.

Η πολυτομική CT ενδείκνυται σε τέτοιες περιπτώσεις:

 • εάν υπάρχουν εμφανή κλινικά συμπτώματα πλευροπνευμονίας, αλλά δεν υπάρχουν τυπικές ανωμαλίες στην ακτινογραφία.
 • εάν κατά τη διάγνωση της πλευροπνευμονίας ανιχνευθούν άτυπες διαταραχές, όπως αποφρακτική ατελεκτασία, απόστημα ή πνευμονικό έμφραγμα.
 • με υποτροπιάζουσα πορεία πλευροπνευμονίας, εάν εντοπιστούν παθολογικά διηθήματα στην ίδια ζώνη του πνεύμονα.
 • με παρατεταμένη πλευροπνευμονία, εάν οι παθολογικές διηθήσεις δεν επιλυθούν εντός ενός μήνα.

Πρόσθετες ενόργανες διαγνωστικές μπορούν να αντιπροσωπευτούν με βρογχοσκόπηση με οπτικές ίνες, διαθωρακική βιοψία, διατραχειακή αναρρόφηση. Η παρουσία υπεζωκοτικής συλλογής με φόντο την πιθανότητα ασφαλούς υπεζωκοπαρακέντησης αποτελεί ένδειξη για τη μελέτη του υπεζωκοτικού υγρού. [3]

Σε κάθε στάδιο της πλευροπνευμονίας, πραγματοποιείται υποχρεωτική ακρόαση:

 • στο στάδιο της παλίρροιας, παρατηρείται αδυναμία της φυσαλιδώδους αναπνοής, ερυθρός.
 • στο στάδιο της ηπατοποίησης, είναι δυνατό να ακούσετε καθαρές λεπτές φυσαλίδες, με αυξημένη βρογχοφωνία.
 • crepitus υπάρχει επίσης στο επιτρεπτικό στάδιο.

Διαφορική διάγνωση

Διαφορετικοί τύποι πλευροπνευμονίας συνήθως διαφοροποιούνται από τη φυματιώδη βρογχοπνευμονία (καζώδης πνευμονία). Η ιδιαίτερη πολυπλοκότητα μιας τέτοιας διάγνωσης παρατηρείται σε περιπτώσεις όπου η πλευροπνευμονία επηρεάζει τους άνω λοβούς και η φυματίωση επηρεάζει τους κάτω λοβούς: γεγονός είναι ότι στο αρχικό στάδιο, η φυματίωση δεν ανιχνεύεται ως μυκοβακτήρια στα πτύελα και τα κλινικά και ακτινολογικά σημεία από αυτές τις παθολογίες είναι πολύ παρόμοιες. Μερικές φορές είναι δυνατό να γίνει σωστή διάγνωση της φυματίωσης εάν υπάρχει τυπική πρώιμη έναρξη της νόσου: πρώιμη αδυναμία, αυξημένη εφίδρωση, συνεχής κόπωση χωρίς κίνητρα. Η πλευροπνευμονία χαρακτηρίζεται από οξεία ανάπτυξη συμπτωμάτων, όπως απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, πόνο στο στήθος, βήχα με πτύελα. Όσο για το φυματιώδες διήθημα, διαφέρει από το πλευροπνευμονικό στο ότι έχει σαφές περίγραμμα.

Μια εξέταση αίματος σε ασθενείς με φυματίωση δείχνει λευκοπενία στο πλαίσιο της λεμφοκυττάρωσης και η πλευροπνευμονία χαρακτηρίζεται από σημαντική λευκοκυττάρωση και επιταχυνόμενη ESR.

Οι εξετάσεις φυματίνης (+) θεωρούνται άλλη μια επιβεβαίωση φυματιωδών βλαβών.

Διάφοροι τύποι πλευροπνευμονίας διαφοροποιούνται επίσης από τον βρογχογενή καρκίνο και την πνευμονική εμβολή μικρών διακλαδώσεων.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.