^

Υγεία

A
A
A

Κνησμός του οσχέου στους άνδρες

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.11.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Μεταξύ των ασθενειών του δέρματος και του υποδόριου ιστού στο ICD-10, ο κνησμός διακρίνεται ξεχωριστά, αν και είναι δευτερεύον σύμπτωμα δερματολογικών παθήσεων. Ένα πολύ κοινό πρόβλημα - κνησμός του οσχέου στους άνδρες - ως διάγνωση περιλαμβάνεται στην επικεφαλίδα "Δερματίτιδα και έκζεμα" με ξεχωριστό κωδικό - L29.1.

Αιτίες φαγούρα στο όσχεο στους άνδρες

Στην πραγματικότητα, η διευκρίνιση «στους άνδρες» μπορεί να θεωρηθεί περιττή, καθώς το  όσχεο  ή το όσχεο (μυοδερματικό υποδοχέας των όρχεων) είναι μέρος των εξωτερικών γεννητικών οργάνων των ανδρών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εφήβων.

Ένα τόσο ενοχλητικό σύμπτωμα όπως ο κνησμός του δέρματος του οσχέου έχει διαφορετική αιτιολογία και οι δερματολόγοι σημειώνουν ως κύριους λόγους εμφάνισής του όπως:

  • Τα τσιμπήματα του ακάρεως της ψώρας (Sarcoptes scabiei) εξαπλώνονται με άμεση επαφή ή μολυσμένα στρώματα, αναπτύσσοντας  ψώρα . [1]
  • ηβική πεντικουλίωση ή  φθυρίαση ; [2]
  • μυκητιάσεις - βλάβη στο δέρμα στην περιοχή των βουβωνικών πτυχών από δερματόφυτους μύκητες (Epidermophyton, Microsporum, Trichophyton), οι οποίοι διαγιγνώσκονται ως  βουβωνική επιδερμοφυτίαση . [3]
  • καντιδομυκητίαση  των εξωτερικών γεννητικών οργάνων (καντιντίαση ή τσίχλα) - μια ασθένεια που προκαλείται από τον μύκητα που μοιάζει με ζυμομύκητα Candida albicans. [4]
  • διάφοροι τύποι δερματίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της επαφής - απλής ερεθιστικής και αλλεργικής, καθώς και εκζέματος (ατοπική δερματίτιδα). [5]Παρεμπιπτόντως, η δερματίτιδα μπορεί να εντοπιστεί μόνο στο όσχεο και τη βουβωνική χώρα και να είναι μια πολυπαραγοντική παθολογία.
  • αντίστροφη ψωρίαση των γεννητικών οργάνων ή  ψωρίαση στα γεννητικά όργανα . [6]
  • κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων (ονομάζονται επίσης κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων). Η εμφάνισή τους είναι αποτέλεσμα δερματικών βλαβών με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (τύποι HPV 2 ή 6), ο οποίος μολύνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. [7]
  • έρπης των γεννητικών οργάνων , που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV), που μεταδίδεται με οποιαδήποτε οδό επαφής. [8]

Εισβολή Enterobius vermicularis - σκουλήκια στα παιδιά - προκαλούν φαγούρα στο όσχεο σε ένα παιδί ή έναν έφηβο. στους ενήλικες, αυτή η ελμινθίαση δεν είναι επίσης ασυνήθιστη και τη νύχτα προκαλεί έντονο κνησμό στο όσχεο και τον πρωκτό, καθώς και στο περίνεο.

Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση αυτού του συμπτώματος, ειδικότερα, η ανεπαρκής υγιεινή, η αυξημένη εφίδρωση, το υπερβολικό βάρος, τα στενά ρούχα, η παρουσία  εξανθήματος μεταξύ τριγώνων πάνας στη βουβωνική χώρα .

Η επαφή του πολύ λεπτού, τριχοειδούς δέρματος του οσχέου με το περιβάλλον δέρμα, η υψηλή υγρασία και θερμοκρασία - ελλείψει πρόσβασης αέρα - είναι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη δερματίτιδας εξ επαφής (λόγω του υλικού του εσώρουχου, του προφυλακτικού λάτεξ κ.λπ. ) και αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις (στα ίδια προϊόντα περιποίησης σώματος), που προκαλούν υπεραιμία, κνησμό και πρήξιμο του οσχέου.

Επιπλέον, ο κίνδυνος κνησμού του δέρματος σε διαβήτη και ασθένειες του θυρεοειδούς είναι αυξημένος. ανεπάρκεια ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), σιδήρου και ψευδαργύρου. άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα? με εξασθενημένη ανοσία και ογκολογία.

Παθογένεση

Γενικά,  η παθογένεση του κνησμού του δέρματος , ανεξάρτητα από τη θέση του, οφείλεται στον ερεθισμό των ελεύθερων νευρικών απολήξεων που σχετίζονται με υποδοχείς στην επιδερμίδα και στο χόριο και στην απελευθέρωση προφλεγμονωδών μεσολαβητών (κυτοκινών) ή/και χημικών μεσολαβητών, ένας από τους οποίους είναι η ισταμίνη, που απελευθερώνεται ως απόκριση στην έκθεση σε αλλεργιογόνο από τα κύτταρα της δερματικής μαστίτιδας.

Η απελευθέρωση κυτοκινών μπορεί να μεσολαβήσει από το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως στην ατοπική δερματίτιδα. Ο αυξημένος κνησμός προκαλείται από άλλες βιολογικά ενεργές ενώσεις, νευροδιαβιβαστές και νευροπεπτίδια: ακετυλοχολίνη, σεροτονίνη, ορισμένες προσταγλανδίνες και πρωτεϊνάσες, λεμφοκίνες και ιντερλευκίνες.

Η αίσθηση του κνησμού μεταδίδεται κατά μήκος των συμπαθητικών προσαγωγών ινών C στο ραχιαίο κέρας του νωτιαίου μυελού και στη συνέχεια - κατά μήκος της σπινοθαλαμικής οδού - στον εγκεφαλικό φλοιό.

Συμπτώματα φαγούρα στο όσχεο στους άνδρες

Τα συνοδά συμπτώματα κνησμού ποικίλλουν ανάλογα με την αιτιολογία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πρώτα σημάδια με τη μορφή οποιωνδήποτε ορατών αλλαγών στο δέρμα του οσχέου και της ανογεννητικής περιοχής απουσιάζουν, δηλαδή ο κνησμός μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα, όπως στην περίπτωση μόλυνσης από σκουλήκια καρφίτσας, που προκαλούν αρκετά έντονο κνησμό. του οσχέου τη νύχτα.

Τη νύχτα, υπάρχει έντονη φαγούρα στο όσχεο, καθώς και μεταξύ του οσχέου και του πρωκτού με ψώρα - με μικρά κόκκινα βλατιδώδη-φυσαλιδώδη εξανθήματα στο δέρμα (με προσεκτική εξέταση του δέρματος, μπορείτε να παρατηρήσετε τις κινήσεις που γίνονται από τσιμπούρι).

Με μυκητιασικές λοιμώξεις που επηρεάζουν το δέρμα των γεννητικών οργάνων, τους εσωτερικούς μηρούς και τους γλουτούς, υπάρχει ερυθρότητα, βλατιδωτό εξάνθημα με τη μορφή δακτυλίων με φολιδωτές άκρες και κνησμός στο όσχεο και στο περίνεο. Τα εξανθήματα είναι μεταδοτικά και μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα.

Πώς εκδηλώνεται η καντιδομυκητίαση, αναλυτικά στο άρθρο -  Συμπτώματα και σημάδια τσίχλας στους άνδρες .

Η δερματίτιδα εξ επαφής χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα και κνησμό του οσχέου με απολέπιση του επιθηλίου (ξεφλούδισμα). Το έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) εμφανίζεται συνήθως ως κηλίδες ερεθισμένου, κόκκινου ή κοκκινωπό-γκρι δέρματος που μπορεί να αναπτύξουν μικρές, γεμάτες υγρό φουσκάλες. εκκρίνεται από αυτά με το σχηματισμό περιοχών κλάματος και διάβρωσης του δέρματος, που τελικά καλύπτεται με κρούστα.

Τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων (ανωγεννητικά κονδυλώματα) στους άνδρες περιγράφονται λεπτομερώς στη δημοσίευση -  Genital warts in men .

Κάψιμο και κνησμός του οσχέου και του πέους, οίδημα του υποδόριου ιστού, υπεραιμία και πόνος της πληγείσας περιοχής, εξάνθημα με φουσκάλες και έλκος καλυμμένο με ψώρα - αυτά τα συμπτώματα είναι γνωστά σε όσους έχουν βιώσει έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες στο υλικό -  Κνησμός, κάψιμο και ερυθρότητα στην οικεία περιοχή στους άνδρες .

Επιπλοκές και συνέπειες

Οι κύριες συνέπειες και οι επιπλοκές του κνησμού στο όσχεο και στα άλλα ανδρικά γεννητικά όργανα εκδηλώνονται με απολέπιση - ξύσιμο του δέρματος με τη μορφή γρατζουνιών και εκδορών. Οι γρατσουνιές μπορεί να αιμορραγούν και να μολυνθούν εύκολα με βακτήρια και ιούς, που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του δέρματος.

Επίσης, το ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε τοπική πάχυνση των κεράτινων και υποκείμενων στοιβάδων του δέρματος – λειχηνοποίηση.

Με ψώρα στο δέρμα του οσχέου και της περιγεννητικής ζώνης, μπορεί να σχηματιστούν διηθήματα που μοιάζουν με όγκο - καλοήθης λεμφοπλασία του δέρματος. Και σε περιπτώσεις καντιδομυκητίασης των γεννητικών οργάνων, είναι δυνατή η ανάπτυξη  καντιντιδικής βαλανοποσθίτιδας .

Διαγνωστικά φαγούρα στο όσχεο στους άνδρες

Στη δερματολογία, η διάγνωση ξεκινά με φυσική εξέταση του δέρματος του ασθενούς και σύγκριση των αλλαγών που εντοπίστηκαν με παράπονα και αναμνήσεις. πραγματοποιείται  μελέτη του δέρματος  - με τον ορισμό του μορφολογικού τύπου των εξανθημάτων και λαμβάνοντας υπόψη τον εντοπισμό τους.

Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν: ξύσεις δέρματος (για μύκητες ή ψώρα), περιπρωκτική μπατονέτα, βιοψία ιού θηλώματος, δερματικές δοκιμές για αλλεργιογόνα. εξέταση αίματος για ηωσινόφιλα, ανάλυση PCR για HPV, για αντισώματα έναντι του HSV.

Για να αποκλειστούν διαγνωστικά σφάλματα και να συνταγογραφηθεί η σωστή θεραπεία, η διαφορική διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου, σε δερματοπάθειες, η αιτιολογία των εξανθημάτων, έναντι των οποίων εμφανίζεται ο κνησμός του οσχέου, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί κλινικά. Ως εκ τούτου, οι δερματολόγοι μπορούν να συνταγογραφήσουν πρόσθετες μελέτες.

Διαβάστε επίσης -  Διάγνωση κνησμού .

Θεραπεία φαγούρα στο όσχεο στους άνδρες

Η συμπτωματική θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση του κνησμού. Αρκετά γρήγορα, αλλά όχι εντελώς, περνά μετά τη χρήση του  αντιισταμινικού τζελ Fenistil . μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί άλλη  αλοιφή για τον κνησμό . Συνταγογραφούνται επίσης από του στόματος φάρμακα -  αντιισταμινικά .

Σύμφωνα με τη διάγνωση, χρησιμοποιούνται τοπικοί παράγοντες:

Η αιτιολογική αντιμετώπιση απαιτεί παρασιτικές και μυκητιασικές ασθένειες. Το παράσιτο  βενζοϊκό βενζύλιο  (με τη μορφή αλοιφής ή κρέμας) χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ψώρας. υπάρχει και  αεροζόλ για ψώρα . Οι ηβικές ψείρες απορρίπτονται με Permethrin και άλλες  αλοιφές για τις ψείρες .

Τα από του στόματος ανθελμινθικά πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά των σκουληκιών της καρφίτσας, όπως τα δισκία αδιπική πιπεραζίνη ή  τα δισκία Helmintox  (Pyrantel).

Οι μυκητιάσεις ανταποκρίνονται καλύτερα στα τοπικά και συστηματικά αντιμυκητιασικά, τα οποία, αναλυτικά:

Διαβάστε επίσης:

Συνιστάται η πρόσθετη λήψη αντιοξειδωτικών βιταμινών (Α, C και Ε) και Β2.

Για ορισμένες ασθένειες που προκαλούν κνησμό του οσχέου στους άνδρες, είναι δυνατή η φυσιοθεραπεία -  Φυσιοθεραπεία για δερματίτιδα και δερματίτιδα .

Εναλλακτική ιατρική και ομοιοπαθητική

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εναλλακτική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει:

Με μυκητιάσεις και κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, προτείνεται η καταπολέμηση με μια πάστα φρέσκου σκόρδου με την προσθήκη ελαιολάδου (εφαρμόστε στην πάσχουσα περιοχή για μερικές ώρες δύο φορές την ημέρα). φυσικό μηλόξυδο, χυμό cranberry, χυμό αλόης και αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου.

Σε περίπτωση ερεθισμού του δέρματος του οσχέου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικό μέλι και έλαιο ιπποφαούς.

Με μια μυκητιασική λοίμωξη, η θεραπεία με βότανα περιλαμβάνει την εφαρμογή χυμού από φρέσκο σελαντίνη, καθώς και τη χρήση ρίζας γλυκόριζας: συνθλίβεται σε σκόνη, αναμιγνύεται με νερό σε κατάσταση πολτού και βράζεται για 10 λεπτά. Ο παράγοντας εφαρμόζεται στο δέρμα για ένα τέταρτο της ώρας δύο φορές την ημέρα.

Η Ομοιοπαθητική προσφέρει αντιμυκητιακά όπως το πετρέλαιο, το πυρίτιο, τους γραφίτες, τη σέπια και τη θούγια. Και με την ήττα του μύκητα Candida - Borax και Helonias. Εάν ο κνησμός σχετίζεται με έκζεμα, οι ομοιοπαθητικοί συνιστούν Sulfur, Hepar sulphuris, Lycopodium clavatum και Natrum Muriaticum.

Πρόληψη

Η κύρια πρόληψη είναι η υγιεινή. Είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε την καθαριότητα και την ξηρότητα των γεννητικών οργάνων και να αποφεύγετε παράγοντες που προκαλούν ερεθισμό. Δηλαδή, είναι καλύτερο να πλένετε τη βουβωνική χώρα και την περιοχή των γεννητικών οργάνων με ήπιο σαπούνι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βρεφικό σαπούνι με σπάγκο και χαμομήλι), να αποτρέψετε την υπερθέρμανση και τη συσσώρευση υγρασίας, να αποφύγετε τα στενά συνθετικά εσώρουχα, να αντιμετωπίσετε έγκαιρα το εξάνθημα της πάνας.

Η έννοια της υγιεινής περιλαμβάνει επίσης το προστατευμένο σεξ.

Πρόβλεψη

Η ψώρα, οι μυκητιάσεις και η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής μπορούν επίσης να θεραπευτούν. Αλλά όσον αφορά άλλες ασθένειες που συνοδεύονται από κνησμό του οσχέου - ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση των γεννητικών οργάνων, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και έρπης - η πρόγνωση δεν είναι τόσο αισιόδοξη λόγω των υποτροπών τους.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.