^

Υγεία

Klebsiella στα κόπρανα ενός ενήλικα και ενός παιδιού

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 09.11.2022
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η Klebsiella είναι ένας τύπος εντεροβακτηρίων, που είναι ευκαιριακό παθογόνο. Πρόκειται για γραμ-αρνητικές ράβδους σε σχήμα κάψουλας, διατεταγμένες μεμονωμένα, σε ζευγάρια ή σε αλυσίδες. Θεωρούνται πολύ επικίνδυνα, γιατί. ανθεκτικό στα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Βρίσκονται στο δέρμα, στην αναπνευστική οδό, στο νερό, στο έδαφος, στα λαχανικά και στα φρούτα, στα κόπρανα. Το κέλυφος τους βοηθά να επιβιώσουν σε οποιοδήποτε θρεπτικό μέσο, μπορούν να υπάρχουν χωρίς αέρα και μόνο το βράσιμο τα καταστρέφει.

Κανόνας Klebsiella στην ανάλυση κοπράνων

Η Klebsiella ανιχνεύεται στη μελέτη των κοπράνων για δυσβακτηρίωση. Η παρουσία του δεν είναι σημάδι παθολογίας εάν δεν υπερβαίνει τον κανόνα - 10 5  κύτταρα ανά γραμμάριο.

Για να ενεργοποιηθεί το βακτήριο, είναι απαραίτητοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό: εξασθενημένη ανοσία, μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών, παράβλεψη των κανόνων υγιεινής (άπλυτα χέρια, φαγητό), διαβήτης, αλκοολισμός και εθισμός στα ναρκωτικά. [1]

Πνευμονία Klebsiella στα κόπρανα

Υπάρχουν 7 ποικιλίες Klebsiella , μία από τις οποίες είναι η Klebsiella pneumoniae. Αρχικά ανακαλύφθηκε ως ο αιτιολογικός παράγοντας της πνευμονίας, εξ ου και το όνομα. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι η αναπαραγωγή του οδηγεί στην απελευθέρωση τοξινών, η ήττα των οποίων προκαλεί άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ουρογεννητικής κυστίτιδας, των αποστημάτων της σπλήνας, του ήπατος, της πλευρίτιδας και μιας σειράς άλλων ασθενειών. Ο βάκιλος βρίσκεται στα κόπρανα. [2]

Klebsiella oxytoca στα κόπρανα

Ένας άλλος τύπος βακτηρίων που βρίσκεται στα κόπρανα είναι η Klebsiella oxytoca. Προκαλεί διαταραχές του πεπτικού συστήματος, πνευμονία, κλεβσιέλωση. [3]

Klebsiella σε ενήλικα κόπρανα

Η Κλεμπσιέλλα μεταδίδεται με την οδό κοπράνων-στοματικής και επαφής-οικιακής οδού. Το εξασθενημένο σώμα ενός ενήλικα, αγνοώντας τον κανόνα των καθαρών χεριών, της επαρκής θερμικής επεξεργασίας των προϊόντων, δέχεται επίθεση από ένα ευκαιριακό βακτήριο, προκαλώντας οξεία συμπτώματα. Η ανάλυση κοπράνων αποκαλύπτει μια εκθετική αύξηση των βακίλων.

Εάν ένα άτομο στην οικογένεια αρρωστήσει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μολυνθούν και άλλα.

Η Κλεμπσιέλα στα κόπρανα ενός παιδιού

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη νόσο, καθώς έρχονται συχνά σε επαφή με ζώα και δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία της υγιεινής. Η Klebsiella για την ώρα μπορεί να συνυπάρξει ειρηνικά μέσα τους, αλλά μόνο η κατάλληλη στιγμή για την ενεργοποίησή τους έρχεται και η ασθένεια εκδηλώνεται.

Οι περιπτώσεις μόλυνσης από Klebsiella σε βρέφη είναι συχνές. Η ανοσία στα νεογέννητα είναι αδύναμη, δεν έχει σχηματιστεί πλήρως, οι βλεννογόνοι των εσωτερικών οργάνων είναι αποστειρωμένοι, επομένως είναι πολύ ευαίσθητοι στις βλαβερές επιδράσεις των τοξινών του βάκιλλου. Συνήθως έχουν οξύτοξ στα κόπρανα τους.

Μπορείτε να μολυνθείτε από ενήλικες από αερομεταφερόμενα σταγονίδια, ενώ οι ίδιοι οι φορείς δεν υποφέρουν, οι άμυνές τους αντιμετωπίζουν το βακτήριο. Άλλοι τρόποι για να κολλήσετε την παθολογία είναι οι βρώμικες πιπίλες, οι θηλές, τα παιχνίδια και επίσης όταν ταΐζετε - γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, το κρέας μπορεί να το περιέχει.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της μόλυνσης από Klebsiella εξαρτώνται από τη θέση της βλάβης. Εάν επηρεαστεί η γαστρεντερική οδός, τότε θα εμφανιστούν συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης:

  • κοιλιακός πόνος;
  • ναυτία και έμετος,
  • υψηλή θερμοκρασία σώματος?
  • διάρροια;
  • πόνοι σώματος;
  • Ελλειψη ορεξης.

Η πνευμονία που προκαλείται από την Klebsiella δίνει ένα απότομο άλμα στη θερμοκρασία πάνω από 39ºС, έναν δυνατό βήχα, μερικές φορές με θραύσματα αίματος στα πτύελα. Είναι επίσης πιθανό να αναπτυχθεί ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, επιπεφυκίτιδα με εκδηλώσεις χαρακτηριστικές αυτών των ασθενειών: ρινική καταρροή, δακρύρροια, πόνος και πόνος στα μάτια, ρινική συμφόρηση.

Συχνά επηρεάζεται το ουρογεννητικό σύστημα: διαγιγνώσκεται κυστίτιδα, πυελονεφρίτιδα, που συνοδεύεται από συχνουρία, επώδυνη ούρηση, θολά ούρα, πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα, συχνά ακτινοβολώντας προς την πλάτη, πυρετό.

Σε γυναίκες και κορίτσια, η Klebsiella μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από άφθονη λευκή ή γκρίζα κολπική έκκριση με δυσάρεστη οσμή, κνησμό.

Δεν αποτελεί εξαίρεση η εμπλοκή του σκελετικού συστήματος στην παθολογική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης φλεγμονής των αρθρώσεων.

Θεραπευτική αγωγή

Με την ήττα της Klebsiella, συνταγογραφούνται αντιβιοτικά που είναι ευαίσθητα στο παθογόνο. Μπορεί να είναι γενταμυκίνη, αμικασίνη, κεφαλοσπορίνες: κεφοταξίμη, κεφουροξίμη. Ο βάκιλος καταστρέφεται επίσης με τη βοήθεια ιικών παραγόντων - βακτηριοφάγων: πνευμονία klebsiel, οξυκύτταρο, πολυσθενές.

Παράλληλα, χρησιμοποιούνται ένζυμα: παγκρεατίνη, linex, festal. διαλύματα επανυδάτωσης. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα ανοσοδιεγερτικά είναι κατάλληλα. Η πορεία της θεραπείας μπορεί να διαρκέσει από μια εβδομάδα έως τρεις. Για αποκατάσταση χρησιμοποιούνται προβιοτικά, σκευάσματα βιταμινών, φυτικά σκευάσματα.

Η σωστή και έγκαιρη θεραπεία δίνει ευνοϊκή πρόγνωση για ανάρρωση, αλλά η εξέλιξη της αναπαραγωγής των βακίλων προκαλεί επικίνδυνες συνέπειες, ακόμη και θάνατο.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.