^

Υγεία

A
A
A

δάγκωμα βδέλλας

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 04.10.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Οι βδέλλες είναι γνωστά annelids, τα οποία μπορούν εύκολα να βρεθούν σε σχεδόν οποιοδήποτε γλυκό νερό, ειδικά σε μέρη με στάσιμα νερά. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες γνωρίζουν επίσης ότι τέτοια σκουλήκια δαγκώνουν αρκετά δυσάρεστα, ενώ απορροφούν μια σχετικά μεγάλη ποσότητα αίματος. Τι είναι το δάγκωμα βδέλλας, πόσο επικίνδυνο είναι και τι να κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση;

Είναι επικίνδυνο το δάγκωμα βδέλλας;

Οποιοσδήποτε θεραπευτής θα μπορεί να μιλήσει για τα οφέλη των τσιμπημάτων βδέλλας. Ωστόσο, ένα τέτοιο όφελος είναι πραγματικά παρόν αν εννοούμε τα φαρμακευτικά σκουλήκια που καλλιεργούνται ειδικά για ιατρική χρήση.

Εάν το σκουλήκι ζει στη φύση, τότε το δάγκωμά του μπορεί να είναι επικίνδυνο με τον δικό του τρόπο: είναι καλύτερο να το αποφύγετε. [1]

Γενικά, οι βδέλλες είναι παράσιτα που βλάπτουν τα ζώα, τα ψάρια και μπορούν επίσης να βλάψουν τον άνθρωπο - για παράδειγμα, μολύνοντας κάποιο είδος ασθένειας που μεταδίδεται από το αίμα. Επιπλέον, μετά από ένα δάγκωμα, συχνά αναπτύσσεται αρκετά σοβαρή αιμορραγία, αποδυναμώνοντας τον ζωντανό οργανισμό. Στη φύση, τα σκουλήκια που ρουφούν το αίμα συνήθως μολύνουν τα αρτιοδάκτυλα ζώα που έρχονται σε υδάτινα σώματα για να πιουν νερό. Ταυτόχρονα, το σημαντικό πάχος του δέρματος που πρέπει να τρυπηθεί δεν τρομάζει καθόλου τις βδέλλες. Και δαγκώνουν το ανθρώπινο δέρμα ακόμα πιο εύκολα.

Ποιος είναι ο κίνδυνος για τους ανθρώπους; Οι άγριοι δακτυλιοειδείς εκπρόσωποι μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη μιας ασθένειας που ονομάζεται ιρουδίνωση. Αυτή η παραβίαση εμφανίζεται λόγω της αρνητικής επίδρασης των βιοενεργών συστατικών του σάλιου στο πλαίσιο της απώλειας ορισμένης ποσότητας αίματος του θύματος. Μπορείτε να καθησυχάσετε αμέσως: μια τέτοια ασθένεια είναι σπάνια και δεν αναπτύσσεται από ένα μόνο δάγκωμα βδέλλας. Τις περισσότερες φορές, άνθρωποι υποφέρουν που προσπαθούν να συμμετάσχουν ανεξάρτητα και αναλφάβητα σε hirudotherapy, χρησιμοποιώντας όχι ειδικά, αλλά συνηθισμένα σκουλήκια.

Μια άλλη πιθανή αιτία ιρουδίνωσης μπορεί να είναι ο παρασιτισμός της βδέλλας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν παρασιτικές βδέλλες στο έδαφος της χώρας μας: τέτοια επιβλαβή σκουλήκια μπορούν να μολύνουν ένα άτομο, για παράδειγμα, μετά από ένα ταξίδι στο εξωτερικό. [2]

Επιδημιολογία

Οι βδέλλες ανήκουν στην υποκατηγορία "annelids". Βασικός βιότοπός τους είναι τα γλυκά νερά, κυρίως με στάσιμα νερά.

Η παγκόσμια πανίδα περιλαμβάνει περισσότερες από μισή χιλιάδες ποικιλίες βδέλλες: μεταξύ αυτών, περισσότερα από 60 είδη μπορούν να βρεθούν στη Ρωσία και 25 είδη στην Ουκρανία. Δεν είναι γνωστό πόσες ακριβώς άγριες βδέλλες ζουν στο έδαφος της χώρας μας, αφού μιλάμε για δεκάδες τόνους και ο υπολογισμός αυτός δεν έγινε ποτέ.

Οι πιο επικίνδυνοι τύποι βδέλλες βρίσκονται στις νότιες χώρες - για παράδειγμα, στην Κεϋλάνη, τη Μαλαισία, τη Σουμάτρα, το Βόρνεο, τη Νέα Γουινέα, τη Σρι Λάνκα. [3]

Αιτίες δάγκωμα βδέλλας

Οι βδέλλες ταξινομούνται από τους επιστήμονες ως αιματοφάγους, που σημαίνει ότι δεν τρώνε τίποτα παρά μόνο αίμα. Κατ 'αρχήν, το αίμα οποιουδήποτε σπονδυλωτού ζώου είναι κατάλληλο, ωστόσο, προτιμάται τα μεγάλα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. [4]

Το πεπτικό σύστημα του σκουληκιού είναι ανοιχτό με ένα άνοιγμα στο στόμα που βρίσκεται στο πρόσθιο ακραίο τμήμα. Αν κοιτάξετε μέσα στο στόμα, μπορείτε να δείτε μικρούς ελαφρούς σχηματισμούς που αντιπροσωπεύουν τη συσκευή βδέλλας της γνάθου. Τρεις σιαγόνες υπάρχουν εδώ: δύο από αυτές είναι πλάγιες και η μία είναι ραχιαία. Τα δόντια είναι μικρά και αιχμηρά, δαγκώνουν ακόμη και από αρκετά παχύ δέρμα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μετά τον φάρυγγα ακολουθεί ο οισοφάγος και μετά το πολυθάλαμο γαστρικό έντερο, στο οποίο συσσωρεύεται το αίμα που καταναλώνεται. Χάρη σε αυτή τη συσσώρευση, το σκουλήκι μπορεί να υπάρχει χωρίς τροφή για αρκετούς μήνες. Είναι ενδιαφέρον ότι το αίμα στο στομάχι της βδέλλας δεν πήζει, δεν επηρεάζεται από βακτήρια και δεν αλλοιώνεται.

Τα έντερα των βδέλλων αδειάζουν πολλές φορές την ημέρα.

Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει η σιελογόνος συσκευή, τα συμπεράσματα της οποίας βρίσκονται γύρω από τον φάρυγγα. Το σιελογόνο μυστικό περιέχει μεγάλο αριθμό βιοδραστικών συστατικών που διεισδύουν στους ιστούς που δαγκώνονται από το σκουλήκι. Το σάλιο εκκρίνεται καθ' όλη τη διάρκεια της ρουφηξίας.

Οι βδέλλες έχουν πολύ ανεπτυγμένες γευστικές, απτικές και οσφρητικές ικανότητες, κάτι που βοηθάει πολύ στην εύρεση πηγής τροφής. Πρώτα απ 'όλα, το σκουλήκι αντιδρά στη μυρωδιά: γι' αυτό η βδέλλα δεν θα δαγκώσει ποτέ ένα άτομο που εκπέμπει μια λαμπερή μυρωδιά απορρυπαντικού, αρώματος ή αποσμητικού. Εάν δεν υπάρχει ερεθιστικό άρωμα, τότε η επίθεση εμφανίζεται σχεδόν αμέσως. Το πιο αγαπημένο άρωμα βδέλλας είναι η μυρωδιά του αίματος, στην οποία υπάρχει κυριολεκτικά μια άμεση αντίδραση.

Πρόσθετοι παράγοντες που συμβάλλουν στην επίθεση είναι οι διακυμάνσεις του νερού που προκαλούνται από μεγάλα ζώα ή ανθρώπους. Ο θόρυβος από την προσέγγιση του θύματος συλλαμβάνεται από τα σκουλήκια πολύ γρήγορα, μετά από τον οποίο πηγαίνουν κατευθείαν στην πηγή ήχου.

Αφού κολλήσει στο δέρμα, το δάγκωμα δεν ακολουθεί αμέσως: πρώτα, η βδέλλα πρέπει να βρει την πιο ζεστή ζώνη με πιο εντατική κυκλοφορία του τριχοειδούς αίματος. Ως εκ τούτου, τα φλεγμονώδη στοιχεία στο δέρμα γίνονται συχνά ο τόπος επιλογής.

Επομένως, εάν ένα άτομο εισέλθει σε στάσιμο νερό χωρίς την κατάλληλη προστασία, δεν έχει ερεθιστικές μυρωδιές (ειδικά αν υπάρχουν γρατζουνιές, φλεγμονές και κοψίματα με άρωμα αίματος στο δέρμα), τότε μπορεί κάλλιστα να γίνει θύμα επίθεσης βδέλλας. [5]

Παράγοντες κινδύνου

Μόλις πλησιάσει ένα θηλαστικό - και συγκεκριμένα, με ένα άτομο, οι βδέλλες δεν δαγκώνουν τους πάντες στη σειρά. Σαν ένα ραντάρ, το οσφρητικό τους σύστημα «συντονίζεται» όχι μόνο για να αναζητήσει, αλλά και να διαλέξει πηγές τροφής με αίμα. Είναι σε θέση να αισθάνονται το άρωμα που είναι βέλτιστο για τον εαυτό τους για αρκετές δεκάδες μέτρα. Παράλληλα, η μυρωδιά που τα απωθεί είναι το άρωμα των απορρυπαντικών και των προϊόντων καθαρισμού, του νερού τουαλέτας, του αρώματος, της κολόνιας, του αποσμητικού, και του καπνού του τσιγάρου. [6]

Γενικά, οι ακόλουθες κατηγορίες πληθυσμού κινδυνεύουν να δαγκωθούν:

 • ταξιδιώτες, τουρίστες?
 • κάτοικοι υγρών και βαλτωδών περιοχών·
 • λάτρεις της κολύμβησης σε φυσικές δεξαμενές, σε αυθόρμητες παραλίες.
 • ψαράδες, κυνηγοί.

Παθογένεση

Στα ακραία μέρη του σώματος της βδέλλας υπάρχουν ιδιόμορφα κορόιδα. Το μπροστινό σχηματίζεται από τέσσερα έως πέντε τμήματα και το πίσω από επτά τμήματα, γεγονός που το κάνει πιο ισχυρό. Μετά το πιπίλισμα, το σκουλήκι δαγκώνει μέσω του δέρματος: το δάγκωμα μπορεί να διεισδύσει σε βάθος ενάμισι έως δύο χιλιοστών, ενώ το σιελογόνο μυστικό εισέρχεται στους ιστούς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το ένζυμο ιρουδίνη, το οποίο αναστέλλει την πήξη του αίματος διαδικασίες. Μια βδέλλα σε μια μπουκιά ρουφά συνήθως έως και πέντε χιλιοστόλιτρα αίματος. Μετά την «επίθεση» στο δέρμα υπάρχει μια μικρή βλάβη, από την οποία μπορεί να ρέει αίμα και λεμφικό υγρό για αρκετές ώρες. Γενικά, μετά την πτώση του «αιματολούσματος», ρέουν επιπλέον 5-30 ml αίματος από την πληγή. [7]

Η σύνθεση της έκκρισης σιελογόνων βδέλλας συνήθως περιλαμβάνει τέτοιες ενζυμικές ουσίες:

 • υαλουρονιδάση - μια ουσία που βελτιώνει τη διαπερατότητα των ιστών.
 • ιρουδίνη - ένα συστατικό που επιβραδύνει την πήξη του αίματος και μπλοκάρει τη θρομβίνη.
 • συστατικό που μοιάζει με ισταμίνη - παρέχει την ανάπτυξη τοπικής φλεγμονής για τη βελτίωση της ροής του αίματος στους ιστούς στην περιοχή του δαγκώματος.
 • ουσίες, αναστολείς πρωτεολυτικών ενζύμων - μειώνουν τη συνολική φλεγμονώδη απόκριση του σώματος.
 • σύμπλεγμα αποσταθεράσης - έχει αντιθρομβωτική δράση αναστέλλοντας τη συσσώρευση αιμοπεταλίων.

Άλλα συστατικά του μυστικού έχουν λιγότερο έντονο αποτέλεσμα ή η επίδρασή τους δεν έχει μελετηθεί πλήρως αυτή τη στιγμή. [8]

Συμπτώματα δάγκωμα βδέλλας

Άμεσα η στιγμή του τσιμπήματος βδέλλας συνοδεύεται από ένα αίσθημα καψίματος, η ένταση του οποίου ποικίλλει σε ομοιότητα από έγκαυμα τσουκνίδας έως τσίμπημα μυρμηγκιού ή κουνουπιού. Τέτοιες αισθήσεις μπορούν να επαναλαμβάνονται περιοδικά κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου μέχρι να πέσει το σκουλήκι. Η μέση διάρκεια της πράξης του πιπιλίσματος είναι 20-40 λεπτά και μετά την πτώση το αίμα συνεχίζει να απελευθερώνεται για λίγο ακόμα. Η αιμορραγία μετά την βδέλλα μπορεί να σταματήσει με την εφαρμογή ενός σφιχτού επίδεσμου στο τραύμα. [9]

Πώς μοιάζει το δάγκωμα βδέλλας; Συνήθως πρόκειται για μια πληγή βάθους περίπου ενάμιση χιλιοστού, από την οποία αναβλύζει αίμα. Σε αυτή την περίπτωση, το θύμα μπορεί να αισθανθεί πυρετό, γενική ενόχληση για αρκετές ώρες. Ένα αιμάτωμα μπορεί να σχηματιστεί στο δέρμα στην κατεστραμμένη περιοχή, υποδεικνύοντας ότι το αίμα έχει εισέλθει στους ιστούς: στην αρχή, η κηλίδα είναι μπλε, μετά το χρώμα αλλάζει σε κίτρινο και εξαφανίζεται εντελώς μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Στο σημείο του δαγκώματος, σχηματίζεται μια συγκεκριμένη τριγωνική ουλή, σταδιακά χλωμή και εξαφανίζεται.

Η απελευθέρωση αίματος μετά την πτώση του σκουληκιού συνήθως συνεχίζεται για αρκετές ακόμη ώρες και εξαρτάται από τις επιμέρους παραμέτρους πήξης. Τα άτομα με υπερβολική ευαισθησία μπορεί να παρατηρήσουν την εμφάνιση οιδήματος, ερυθρότητας, κνησμού.

Ο κνησμός συνήθως περιορίζεται στο σημείο του δαγκώματος, αλλά μπορεί επίσης να είναι συχνός. Και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση εξαφανίζεται εντελώς μέσα σε 3-4 ημέρες. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχή σύσφιξη του τραύματος είναι να αποφευχθεί το ξύσιμο και η φθορά του, να αποτραπεί η ένωση της μόλυνσης.

Δεν είναι δύσκολο να παρατηρήσετε τα πρώτα σημάδια επίθεσης βδέλλας, γιατί είναι δύσκολο να μην δώσετε προσοχή σε ένα απότομο αίσθημα καψίματος. Συνήθως ένα άτομο αρπάζει το προσβεβλημένο μέρος και βρίσκει έναν «εισβολέα» εκεί. Θα μιλήσουμε για το τι πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή, και τι απολύτως δεν μπορεί να γίνει, θα μιλήσουμε παρακάτω.

Σε ορισμένες περιπτώσεις - για παράδειγμα, εάν ένα άτομο φοράει παπούτσια, το δάγκωμα μιας βδέλλας του ποταμού παραμένει πραγματικά αγνοημένο. Αυτό συναντάται συχνά στους ψαράδες όταν ο «αιματολούς» σέρνεται σε λαστιχένιες μπότες και κολλάει στο δέρμα του ποδιού. Σε μια τέτοια κατάσταση, το πρόβλημα εντοπίζεται ήδη τη στιγμή της αλλαγής παπουτσιών. Το κύριο πράγμα δεν είναι να πανικοβληθείτε και να μην σκίσετε το παράσιτο από το σώμα. Κατά το σχίσιμο, τα σαγόνια του μπορεί να παραμείνουν στην πληγή, μετά την οποία το αρχικά ακίνδυνο δάγκωμα μιας άγριας βδέλλας θα οδηγήσει σε ερεθισμό και μόλυνση των ιστών - η πιθανότητα επιπλοκών θα αυξηθεί. [10]

Επιπλοκές και συνέπειες

Ευτυχώς, τις περισσότερες φορές μεμονωμένα δαγκώματα φέρνουν μόνο βραχυπρόθεσμη ενόχληση. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορείτε να «κερδίσετε» αλλεργικές αντιδράσεις σε δάγκωμα βδέλλας: εκδηλώνονται με έντονο κνησμό, ερυθρότητα, πρήξιμο της πληγείσας περιοχής του δέρματος. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι κοινές εκδηλώσεις αλλεργιών. Αν και αυτά τα συμπτώματα εκφράζονται με διαφορετικούς τρόπους: για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι απλώς φαγουρίζουν λίγο από ένα δάγκωμα βδέλλας, ενώ άλλοι έχουν πολύ πιο έντονη αντίδραση, μέχρι αναφυλακτικό σοκ. [11]

Για να καταλάβετε πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι συνέπειες, θα πρέπει να ακούσετε προσεκτικά το σώμα σας. Μικρή φαγούρα ή απλώς ενόχληση, χωρίς την προσθήκη άλλων επώδυνων συμπτωμάτων, πιθανότατα δεν θα συνοδεύεται από επιπλοκές. Εάν το σημείο του δαγκώματος της βδέλλας είναι σημαντικά πρησμένο, το σημείο του δαγκώματος της βδέλλας είναι πρησμένο, υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας, εμφανίζεται γενική αδυναμία και αδιαθεσία, τότε συνιστάται να επισκεφθείτε γιατρό για διαβούλευση. Ίσως μιλάμε για αντίδραση υπερευαισθησίας ή για αλλεργία.

Η ελαφριά φαγούρα από ένα δάγκωμα βδέλλας συνήθως διαρκεί 3-4 ημέρες, μετά από τις οποίες σταδιακά εξαφανίζεται. Εάν οι αισθήσεις κνησμού δεν υποχωρούν, αλλά, αντίθετα, αυξάνονται, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει επίσκεψη στον γιατρό χωρίς αποτυχία και το συντομότερο δυνατό. [12]

Τα ίδια τα τραύματα μετά από ένα δάγκωμα βδέλλας μπορεί να καθυστερήσουν λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο. Ωστόσο, καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου επούλωσης, δεν πρέπει να αιμορραγούν, να κοκκινίζουν, να διογκώνονται, να φλεγμονώνουν και ακόμη περισσότερο να μην ξεχωρίζουν από αυτά η ιχθύρα και το πύον. Αυτά τα σημάδια συχνά υποδεικνύουν την προσθήκη μιας λοίμωξης - δηλαδή ότι η φλεγμονή αναπτύσσεται από ένα δάγκωμα βδέλλας. Αυτό συμβαίνει συχνά εάν ένα άτομο κάνει μπάνιο σε μια βρώμικη λίμνη ή βρίσκεται σε μολυσμένο στάσιμο νερό. Η θεραπεία της φλεγμονής πρέπει να πραγματοποιείται σε νοσοκομείο και σε προχωρημένες περιπτώσεις, πρέπει ακόμη και να καταφύγετε στη βοήθεια ενός χειρουργού.

Προκειμένου να αποφευχθεί η ανάπτυξη επιπλοκών, ακόμη και μια ελαφριά ερυθρότητα μετά από δάγκωμα βδέλλας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με οποιοδήποτε απολυμαντικό: αλκοόλ, διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου, φουρασιλίνη, φουκορκίνη, χλωρεξιδίνη κ.λπ.

Ένας άλλος τύπος επιπλοκής είναι η αιμορραγία μετά από τσίμπημα βδέλλας, η οποία μπορεί να είναι είτε μικρή και βραχυπρόθεσμη, είτε σημαντική και παρατεταμένη. Η ελαφριά αιμορραγία θεωρείται μία από τις παραλλαγές του κανόνα. Όμως η άφθονη και παρατεταμένη απώλεια αίματος, που είναι συνήθως χαρακτηριστική των ατόμων με κακή πήξη του αίματος, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες δυσμενείς συνέπειες. Επομένως, εάν το αίμα συνεχίσει να αναβλύζει από το τραύμα μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα μετά το δάγκωμα, τότε είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν γιατρό και να λάβετε μέτρα για να σταματήσετε την αιμορραγία. [13]

Οι μώλωπες μετά από δάγκωμα βδέλλας υποδεικνύουν ότι το αίμα έχει διαρρεύσει στους ιστούς: είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε αυτήν την περιοχή και εάν ο μώλωπας αυξηθεί σε μέγεθος, συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.

Πόσο διαρκεί ένα δάγκωμα βδέλλας; Το αίμα μπορεί να διαρρεύσει από την κατεστραμμένη περιοχή μέσα σε 2-5 ώρες, αλλά η ίδια η πληγή επουλώνεται πολύ περισσότερο - από αρκετές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες. Ένα ίχνος «επίθεσης» βδέλλας μπορεί να παραμείνει στο δέρμα για έξι μήνες, κάτι που εξαρτάται από τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου σώματος. [14]

Διαγνωστικά δάγκωμα βδέλλας

Αρχικά, ο γιατρός θα στείλει το θύμα για εξέταση:

 • γενική ανάλυση αίματος?
 • πηκογραφία (έλεγχος της ποιότητας της πήξης του αίματος).
 • προσδιορισμό των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Με ασαφή κλινική εικόνα, προτείνεται τυπικά η διενέργεια επικουρικών διαγνωστικών:

 • διαδικασία υπερήχων?
 • ορμονικές εξετάσεις?
 • προσέλκυση και διαβούλευση εξειδικευμένων ειδικών.

Είναι σημαντικό ο γιατρός να γνωρίζει τους δείκτες αρτηριακής πίεσης του ασθενούς, για να διαπιστώσει εάν έχει αναιμία. [15]

Η διαφορική διάγνωση πραγματοποιείται συχνότερα με μηχανικούς τραυματισμούς, αγγειακές παθήσεις, τσιμπήματα εντόμων, τρωκτικά, καρκινοειδή.

Θεραπεία δάγκωμα βδέλλας

Οι ιατρικές διαδικασίες για ένα δάγκωμα άγριας βδέλλας συνήθως καταλήγουν στη διακοπή της αιμορραγίας και στην πρόληψη μιας αλλεργικής αντίδρασης και μόλυνσης.

Η διακοπή της αιμορραγίας πραγματοποιείται με την εφαρμογή ενός σφιχτού επίδεσμου - συχνά αυτό είναι αρκετά. Τα αιμοστατικά φάρμακα χρησιμοποιούνται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις.

Για να αποφευχθεί η ανάπτυξη αλλεργικής διαδικασίας, ο ασθενής συνταγογραφείται αντιισταμινικά Suprastin, Tavegil, Zirtek, Fenistil.

Προκειμένου να αποφευχθεί η δευτερογενής μόλυνση, το τραύμα αντιμετωπίζεται με φάρμακα (προαιρετικά) όπως διάλυμα λαμπρό πράσινο, ιώδιο, φουκορκίνη, ασθενές διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου, διάλυμα φουρακιλίνης, υπεροξειδίου του υδρογόνου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε διαλύματα αλκοόλης: κατάλληλο βάμμα πρόπολης, καλέντουλας, φλόμου κ.λπ.. Το ζήτημα της ανάγκης λήψης αντιβιοτικών αποφασίζεται από τον γιατρό σε ατομική βάση. [16]

Πρώτες βοήθειες για δάγκωμα βδέλλας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν βρεθεί μια βδέλλα στο σώμα είναι να την αφαιρέσετε. Δεν είναι απαραίτητο να προσπαθήσετε να αποκόψετε το σκουλήκι, καθώς τα στοιχεία του σώματός του μπορούν να παραμείνουν στους ιστούς και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας φλεγμονώδους διαδικασίας.

Είναι αδύνατο να κόψετε το παράσιτο με μαχαίρι και άλλα αντικείμενα κοπής.

Δεν μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια του τραύματος με γη, να την καλύψετε με ένα βάλτο, είναι ακόμη και ανεπιθύμητο να ρίχνετε νερό από μια δεξαμενή, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει δευτερογενή μόλυνση.

Κι όμως, τι να κάνετε μετά από ένα δάγκωμα βδέλλας;

 • Πρέπει να αναγκάσετε το σκουλήκι να σας αφήσει να φύγετε οικειοθελώς πασπαλίζοντάς το με αλάτι, θρυμματισμένο καπνό ή ρίχνοντάς το με οινόπνευμα, βότκα, οποιοδήποτε διάλυμα αλκοόλης (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και κολόνια), επιτραπέζιο ξύδι.
 • Για να αποφευχθεί η διείσδυση της λοίμωξης στους ιστούς, το τραύμα πρέπει να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας υπεροξείδιο του υδρογόνου, ιώδιο, λαμπερό πράσινο, φουκορκίνη ή διάλυμα αλκοόλης.
 • Εφαρμόστε έναν σφιχτό επίδεσμο για να σταματήσετε την αιμορραγία. Εάν η αιμορραγία είναι άφθονη, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.

Εάν το παράσιτο μπήκε μέσα στο σώμα - στον οισοφάγο, την αναπνευστική οδό, τα γεννητικά όργανα - τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό το συντομότερο δυνατό, καθώς σίγουρα δεν θα μπορείτε να κολλήσετε μόνοι σας το σκουλήκι. Αφού πιείτε αίμα, θα αυξηθεί σε μέγεθος και θα μπορεί να μπλοκάρει ζωτικά κανάλια, επομένως πρέπει να το αφαιρέσετε, όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο. [17]

Φάρμακα που μπορεί να είναι χρήσιμα για ένα δάγκωμα βδέλλας

Suprastin

Αντιαλλεργικό φάρμακο με βάση τη χλωροπυραμίνη. Τα δισκία λαμβάνονται με το φαγητό, 3-4 την ημέρα (όχι περισσότερα από 4 τεμάχια την ημέρα). Με την εμφάνιση ισχυρού ηρεμιστικού αποτελέσματος, ζάλης, με πτώση της αρτηριακής πίεσης, το Suprastin διακόπτεται.

Zyrtec

Αντιισταμινικό φάρμακο με βάση τη σετιριζίνη. Πάρτε από το στόμα 20 σταγόνες μία φορά την ημέρα. Το Zyrtec έχει μια μικρή παρενέργεια στο κεντρικό νευρικό σύστημα, επομένως η θεραπεία συνήθως δεν συνοδεύεται από υπνηλία, κόπωση, ζάλη και πονοκεφάλους.

Fenistil

Ένα συστηματικό αντιαλλεργικό φάρμακο με βάση τη μηλεϊνική διμεθινδένη, εξαλείφει καλά τον κνησμό και το πρήξιμο μετά από δαγκώματα. Η ημερήσια ποσότητα του φαρμάκου είναι 3-6 mg (για τρεις δόσεις). Συνήθως λαμβάνετε 30 σταγόνες τρεις φορές την ημέρα. Η έναρξη της θεραπείας συχνά συνοδεύεται από υπνηλία, η οποία σταδιακά εξαφανίζεται.

Βάμμα πιπεριού νερού

Φυτικός αιμοστατικός παράγοντας, η δράση του οποίου οφείλεται στην παρουσία βιοφλαβονοειδών στο παρασκεύασμα. Το βάμμα μειώνει τη διαπερατότητα των τριχοειδών, ομαλοποιεί τη δομή των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, εξαλείφει τη φλεγμονή, επιταχύνει την πήξη του αίματος. Συνήθως λαμβάνετε 30-40 σταγόνες του φαρμάκου έως και 4 φορές την ημέρα, μεταξύ των γευμάτων. Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες: πονοκέφαλος, ναυτία.

Vikasol

Το φάρμακο menadione sodium bisulfite αναφέρεται σε αιμοστατικούς παράγοντες. Το Vikasol χορηγείται ενδομυϊκά, σε εφάπαξ δόση 10 mg, με μέγιστη ημερήσια δόση 30 mg. Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες: ίκτερος, ταχυκαρδία, αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

Πώς να σταματήσετε την αιμορραγία στο σημείο του δαγκώματος βδέλλας;

Συμβαίνει συχνά ότι μετά από δαγκώματα, οίδημα, κόκκινες κηλίδες παραμένουν στο δέρμα και απελευθερώνεται αίμα από τις πληγές. Μια μικρή απελευθέρωση αίματος μπορεί να ονομαστεί φυσική διαδικασία, επειδή κατά τη διάρκεια ενός δαγκώματος, ενεργοποιείται μια ενζυμική λειτουργία που εμποδίζει την πήξη του αίματος. Δεν θέλετε να χάσετε καθόλου το αίμα σας, επομένως πρέπει να λάβετε μέτρα για να σταματήσετε την αιμορραγία. Πρέπει να προετοιμάσετε οποιοδήποτε από αυτά τα εργαλεία:

 • λαμπρό πράσινο διάλυμα, φουκορτσίνη, διάλυμα ιωδίου ή αλκοόλης.
 • ιατρική κόλλα?
 • έγχυση φλοιού δρυός ή αραιωμένο ξύδι.
 • αλοιφή Rescuer, λάδι κολλιτσίδας, βαζελίνη ή γλυκερίνη.

Το τραύμα αντιμετωπίζεται με ένα από τα υποδεικνυόμενα μέσα, μετά το οποίο εφαρμόζεται ένας σφιχτός επίδεσμος στο σημείο που έχει δαγκώσει. Επιπλέον, μπορεί να τοποθετηθεί μια παγοκύστη από πάνω. Εάν η αιμορραγία δεν σταματήσει μέσα σε περισσότερες από 10-12 ώρες, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. [18]

Πώς να λερώσετε τα τσιμπήματα βδέλλας;

Πώς να λερώσετε τα δαγκώματα για να επιταχύνετε την επούλωση και να απαλλαγείτε από τα δυσάρεστα συμπτώματα του κνησμού και του πρηξίματος; Υπάρχει μια σειρά από αποτελεσματικές θεραπείες που πωλούνται σε οποιοδήποτε από τα φαρμακεία:

 • αλοιφή Rescuer - είναι ένα καθολικό βάλσαμο με απορροφήσιμη, αντιμικροβιακή, αναγεννητική δράση, επιταχύνει την επούλωση, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών δαγκωμάτων.
 • Η αλοιφή Boro Plus είναι ένα αντισηπτικό που επουλώνει γρήγορα τις πληγές σε παιδιά και ενήλικες.
 • Fenistil-gel - ένας αντιαλλεργικός παράγοντας με τη μορφή γέλης (υπάρχει επίσης σε σταγόνες και κάψουλες), βοηθά στην αποφυγή παρενεργειών μετά από τσιμπήματα βδέλλας (ιδίως εξαλείφει τον κνησμό).
 • Το Bepanten είναι ένα καθολικό φάρμακο με ενεργό θεραπευτικό, ενυδατικό και αναπλαστικό αποτέλεσμα.
 • Epidel - μια αντιφλεγμονώδης κρέμα που σταματά την τοπική ανάπτυξη της φλεγμονής, μειώνει τις εκδηλώσεις κνησμού και καψίματος του δέρματος.
 • Η αλοιφή υδροκορτιζόνης είναι ένας ορμονικός παράγοντας για εξωτερική χρήση που παρουσιάζει ανοσοκατασταλτικά, αντιαλλεργικά, αντιφλεγμονώδη και αντιεξιδρωματικά αποτελέσματα. δεν είναι κατάλληλο για μακροχρόνια χρήση.

Εναλλακτική Θεραπεία

Υπάρχουν πολλές συνταγές εναλλακτικής ιατρικής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία για τσιμπήματα βδέλλας, και από διαφορετικά μέρη. Επομένως, θα πρέπει να εστιάσετε στους τύπους φυτών που υπάρχουν στην περιοχή σας. Εάν το φάρμακο βοηθά, αλλά ασθενώς, τότε είναι καλύτερο να το αλλάξετε και να το αλλάξετε σε άλλο.

 • Με σοβαρή αιμορραγία του τραύματος, παρασκευάζεται αφέψημα από το φλοιό ή το ρίζωμα του βατόμουρου: ρίξτε 30 g πρώτης ύλης με βραστό νερό (200 ml), αφήστε το για 15-17 λεπτά, φιλτράρετε και πάρτε 1 κουταλιά της σούπας. μεγάλο. κάθε ώρα, μέχρι να σταματήσει τελείως η αιμορραγία.
 • Εφαρμόστε λοσιόν με αφέψημα από φλοιό δρυός: ρίξτε 10 g φλοιού με ένα ποτήρι βραστό νερό, βράστε για 20 λεπτά και φιλτράρετε.
 • Τρώτε φράουλες με άδειο στομάχι (πρέπει να τρώτε τουλάχιστον 4-8 κουταλιές της σούπας μούρα τη φορά).
 • Εφαρμόστε μασημένο ή θρυμματισμένο αγνό χόρτο yarrow στο σημείο που έχει δαγκώσει.
 • Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πίνουν τσάι με βάση τα φύλλα τσουκνίδας ή το yarrow.

Θεραπεία με βότανα

 • Για να επιταχυνθεί η επούλωση, ένα πλυμένο φύλλο τσουκνίδας ή καψίματος εφαρμόζεται στην πληγή.
 • Ετοιμάστε ένα έγχυμα αχύρου: ρίξτε 250 ml βραστό νερό 1 κ.σ. μεγάλο. θρυμματισμένο φυτό, εγχύεται για μισή ώρα, φιλτράρεται και χρησιμοποιείται για πλύσεις και λοσιόν.
 • Ο μαϊντανός προστίθεται σε όλα τα πιάτα, καταναλώστε τον μέχρι να είναι εντελώς φυσιολογική η κατάσταση.
 • Ετοιμάστε μια σκόνη με βάση το φλοιό ιτιάς. Πάρτε 1 g πριν τον ύπνο με νερό.
 • Ετοιμάστε ένα έγχυμα από φύλλα φράουλας: 1 κ.σ. μεγάλο. φύλλα ρίχνουμε 200 ml βραστό νερό, αφήνουμε να κρυώσει, φιλτράρουμε. Χρησιμοποιείται για πλύσιμο και σκούπισμα πληγών.
 • Εφαρμόστε φρέσκα φύλλα κερασιού στις μπουκιές.

Λόγω της παρουσίας μεγάλης ποσότητας τανινών, η καλέντουλα χρησιμοποιείται με επιτυχία για να σταματήσει την αιμορραγία. Το έγχυμα του φυτού παρασκευάζεται ως εξής: 2 κ.σ. μεγάλο. λουλούδια ρίξτε ένα ποτήρι βραστό νερό, καλύψτε με ένα καπάκι και επιμείνετε μέχρι να κρυώσει. Πάρτε 2 κ.σ. μεγάλο. κεφάλαια τρεις φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα. Επιπλέον, το έγχυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο των περιοχών που έχουν υποστεί ζημιά από δαγκώματα.

Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε ένα βάμμα από καλέντουλα: 1 κ.σ. μεγάλο. λουλούδια ρίχνουμε 100 ml βότκα, διατηρούνται σε ζεστό μέρος για δέκα ημέρες, φιλτράρονται, στύβονται. Πάρτε 30 σταγόνες βάμματος τρεις φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα. Για να προετοιμάσετε ένα διάλυμα για πλύσιμο, αραιώστε 1 μέρος του βάμματος σε 10 μέρη δροσερό νερό.

Οποιοπαθητική

Διάφορα τσιμπήματα εντόμων και παρασίτων τις περισσότερες φορές περνούν χωρίς συνέπειες και ειδική θεραπεία, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να αναζητήσετε εξειδικευμένη βοήθεια. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν ένα δάγκωμα βδέλλας πέφτει στο λαιμό και στο πρόσωπο - κυρίως λόγω του υψηλού κινδύνου οιδήματος των μαλακών μορίων και της ανάπτυξης αλλεργιών. Εάν χρειάζεται πραγματικά βοήθεια, τότε τα αποδεδειγμένα ομοιοπαθητικά φάρμακα θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε χρόνο. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτά τα φάρμακα δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν την επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

 • Το Apis mellifica είναι ένα φάρμακο που βασίζεται στο δηλητήριο της μέλισσας, ιδιαίτερα αποτελεσματικό για το οίδημα.
 • Η Arnica montana είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο, μια σταγόνα του οποίου στάζει στην πληγή, μετά την οποία τα δυσάρεστα συμπτώματα πρέπει να εξαφανιστούν.
 • Το Cantharis είναι ένα φάρμακο για την ανακούφιση μιας φλεγμονώδους αντίδρασης στην περιοχή του δαγκώματος.
 • Carbolicum acidum - χρησιμοποιείται σε περίπτωση συνένωσης κάποιων κοινών συμπτωμάτων, όπως γενική αδυναμία, κνησμός σε όλο το σώμα, εξάνθημα, αναπνευστική ανεπάρκεια.
 • Lachesis - βοηθά σε ένα επώδυνο δάγκωμα, με τη χρώση της πληγείσας περιοχής σε σκούρο μοβ χρώμα.
 • Ledum palustre - θεωρείται ένα από τα κύρια ομοιοπαθητικά φάρμακα για τη θεραπεία οποιωνδήποτε δαγκωμάτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο πρώτων βοηθειών.
 • Το Tarentula cubensis είναι ένα φάρμακο για τη θεραπεία επώδυνων μολυσμένων δαγκωμάτων.

Πρόληψη

Η πρόληψη των τσιμπημάτων από βδέλλες δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Το κύριο πράγμα είναι να ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες ασφαλείας:

 • Δεν πρέπει να κολυμπάτε σε δεξαμενές κατάλληλες για τον βιότοπο των βδέλλων - πρώτα απ 'όλα, είναι στάσιμο νερό σε λίμνες, λίμνες, τέλματα.
 • Όταν επισκέπτεστε χώρες όπου ζουν σκουλήκια επικίνδυνα για τον άνθρωπο, καλό είναι να αποφεύγετε το κολύμπι σε φυσικές δεξαμενές, προτιμώντας πισίνες ή ειδικές περιφραγμένες παραλίες από αυτές.
 • Εάν εξακολουθείτε να χρειάζεται να βουτήξετε σε ένα φυσικό στάσιμο σώμα νερού, τότε πρέπει να φορέσετε μια ειδική προστατευτική στολή.
 • Το μπάνιο σε οποιαδήποτε φυσική δεξαμενή πρέπει να ολοκληρώνεται με προσεκτική εξέταση του δέρματος.
 • Δεδομένου ότι ορισμένα είδη βδέλλες επιλέγουν να ζουν στην ακτή και όχι στο ίδιο το νερό, πρέπει να προσεγγίσετε προσεκτικά τις δεξαμενές, τηρώντας προστατευτικά μέτρα: θα πρέπει να προστατεύσετε ιδιαίτερα τα πόδια, τα χέρια, το λαιμό σας. Εάν έχετε μια μεγάλη βόλτα στη φύση σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα, σε περιοχές με πυκνή τροπική βλάστηση, τότε πρέπει να φοράτε λαστιχένιες μπότες ή στενά παντελόνια κουμπωμένα σε παπούτσια και κάλτσες.
 • Το κάτω τμήμα του παντελονιού μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία με φθαλικό διμεθυλεστέρα ή ινταλόνη: αυτό θα τρομάξει τα σκουλήκια. Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα σημειώνεται εάν τα παπούτσια λιπαίνονται καλά με αρωματικό υγρό σαπούνι και το σώμα αντιμετωπίζεται με eau de toilette ή αποσμητικό με έντονη και επίμονη οσμή.
 • Αν πρέπει να διανυκτερεύσετε στη φύση, και υπάρχει πιθανότητα να μπουν βδέλλες στη σκηνή, τότε πρέπει να βάλετε πολλές λωρίδες υφάσματος με αλάτι μπροστά από την είσοδό της για να την τρομάξετε.

Πρόβλεψη

Μια τέτοια επιπλοκή από τσιμπήματα βδέλλας, όπως η ιρουδίνωση, εμφανίζεται κυρίως σε τοπικές χώρες. Στο έδαφος του μετασοβιετικού χώρου, αυτή η ασθένεια δεν είναι κοινή.

Η παρατεταμένη παραμονή των βδέλλων στο σώμα, καθώς και η παρουσία τους σε μεγάλους αριθμούς, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια αίματος, ανάπτυξη αναιμίας, έντονους πονοκεφάλους και γενική αδυναμία.

Ορισμένες επικίνδυνες βδέλλες μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες όπως ο τύφος και ο παρατύφος, ενώ οι αιτιολογικοί παράγοντες αυτών των ασθενειών μπορεί να υπάρχουν μέσα στο παράσιτο για 1-3 μήνες.

Εκτός από τα παραπάνω προβλήματα, το τραύμα από δάγκωμα υπόκειται μερικές φορές σε δευτερογενή μόλυνση, η οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ανάπτυξη πυωδών διεργασιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκφραζόμενες επιπλοκές καταγράφονται κυρίως σε χώρες με ζεστό και υγρό κλίμα. Στο έδαφος της χώρας μας, ένα δάγκωμα βδέλλας έχει συνήθως ευνοϊκή πρόγνωση.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.