^

Υγεία

Ανάλυση ούρων

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Μια γενική εξέταση ούρων είναι μια μελέτη που διεξάγεται σε ειδικό εργαστήριο και εκχωρείται σε έναν ασθενή στη διαδικασία διάγνωσης μιας νόσου. Η ανάλυση των ούρων αποτελείται από τα ακόλουθα στάδια:

 • Οργανοληπτική μελέτη - περιλαμβάνει ανάλυση της ποσότητας ούρων, του χρώματος, της οσμής, του αφρού και της διαφάνειας.
 • Φυσικοχημική ανάλυση των ούρων - καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό του ειδικού βάρους και οξύτητας των ούρων.
 • Διεξάγεται βιοχημική ανάλυση ούρων για την ανίχνευση πρωτεΐνης στα ούρα.
 • Η μικροσκοπική ανάλυση των ούρων σας επιτρέπει να καθορίσετε την έκταση της παρουσίας των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των λευκοκυττάρων.

Δηλαδή τα δεδομένα που λαμβάνονται από την ανάλυση των ούρων, που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση της χρόνιας νεφροπάθειας, ειδικά συμβαίνουν λανθάνουσα, και επίσης να επιτρέψει να αξιολογηθεί η δραστηριότητα και, κατά την εκτέλεση των δυναμική, το ρυθμό εξέλιξης της νεφρικής βλάβης και η απόκριση στη θεραπεία.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Συλλογή ούρων

Εξετάστε το μέσο μέρος των πρωινών ούρων. Η μικροσκοπία πρέπει να εκτελείται το αργότερο 2 ώρες μετά τη συλλογή των ούρων. Εάν δεν είναι δυνατή η άμεση μικροσκόπηση, τα ούρα θα πρέπει να φυλάσσονται σε χαμηλές θερμοκρασίες για να αποφευχθεί η βακτηριακή ανάπτυξη και η λύση των κυτταρικών στοιχείων (ερυθροκύτταρα, λευκοκύτταρα, κύλινδροι). Για να διατηρηθεί η ακεραιότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των λευκοκυττάρων, εσκεμμένα αλκαλικά ούρα οξινίζονται. Εάν δεν είναι δυνατόν να συμμορφωθούν με τους κανόνες συλλογής ούρων, για παράδειγμα, σε ασθενείς με εξασθενημένη συνείδηση, συνιστάται η διεξαγωγή καθετηριασμού της ουροδόχου κύστης.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Πώς μπορώ να κάνω μια εξέταση ούρων;

Τα πρωινά ούρα λαμβάνονται συνήθως για ανάλυση. Πριν από την εκκένωση της ουροδόχου κύστης, πρέπει να ακολουθήσετε οπωσδήποτε μια διαδικασία στενής υγιεινής χρησιμοποιώντας σαπούνι. Τα ούρα θα πρέπει να αποστραγγίζονται σε ένα πλαστικό δοχείο, το οποίο πωλείται σε ένα φαρμακείο. Η ανάλυση ούρων συνήθως εκτελείται το αργότερο μιάμιση ώρα μετά τη συλλογή των ούρων. Πριν κάνετε μια ανάλυση ούρων, απαγορεύεται η λήψη φαρμάκων, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα και τα ούρα δεν πρέπει να αφεθούν σε θερμοκρασία κάτω από το μηδέν.

Ουροποιητική ανάλυση από τον Νετσιπόρενκο

Ανάλυση ούρων αποκαλύπτει nechyporenko φλεγμονωδών διεργασιών που συμβαίνουν στο ουροποιητικό σύστημα και για τον προσδιορισμό των επιπέδων των λευκοκυττάρων, ερυθροκυττάρων και κυλίνδρους. Οι κανόνες επιτρέπουν τέτοιες παραμέτρους: λευκοκύτταρα - σε 2000 ml στους άνδρες και μέχρι 4000 ml για τις γυναίκες? ερυθροκύτταρα - έως 1000 ml? κύλινδροι - έως 20 ml. Πριν πάσα ούρα, πρέπει πρώτα να προετοιμάσει ένα στεγνό πλαστικό δοχείο, το οποίο στη συνέχεια πρέπει να συλλέγουν περίπου 200 mL πρωινά ούρα (τουλάχιστον εκατόν πενήντα χιλιοστόλιτρα). Ανάλυση ούρων γίνεται ως εξής: το συλλεγόμενο ούρα ανακινείται, τότε αποσύρεται ελαφρά σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα, η οποία είναι λίγα λεπτά φυγοκεντρήθηκε, στη συνέχεια, το άνω τμήμα των ούρων συλλέγεται, και in vitro αφήνουν 1 ml ούρων με ίζημα, το οποίο αναμειγνύεται καλά και τοποθετούνται σε ένα ειδικό κύτταρο, στη συνέχεια, να μετρήσει τον αριθμό λευκοκύτταρα, ερυθροκύτταρα και κυλίνδρους.

Ανάλυση ούρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν εξετάσεις ούρων σχεδόν κάθε εβδομάδα. Ουρογεννητικού σύστημα της εγκύου γυναίκας εκτίθεται στο διπλάσιο του φορτίου, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όχι μόνο αυξάνει την μήτρα, αλλά υπάρχει συμπίεση των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, που σχετίζεται με την ανάπτυξη και τη θέση του εμβρύου. Ως εκ τούτου, η παράδοση της ούρησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια υποχρεωτική τακτική διαδικασία. Για τις έγκυες γυναίκες, μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα μπορεί να είναι ο κανόνας, αν και δεν υπάρχει πρωτεΐνη στα ούρα στη συνήθη κατάσταση. Εάν υπάρχουν περισσότερα από τριακόσια mg πρωτεΐνης στα ούρα μιας έγκυος, μπορεί να σηματοδοτήσει παθολογίες των νεφρών, συμπεριλαμβανομένων και των χρόνιων, που θα μπορούσαν να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνταγογραφείται θεραπεία σε νοσοκομείο. Η πρωτεϊνουρία (πρωτεΐνη στα ούρα), η οποία εμφανίζεται την 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, μπορεί να σηματοδοτήσει την ανάπτυξη νεφροπάθειας, συνοδευόμενη από αυξημένη αρτηριακή πίεση, μειωμένη λειτουργία του πλακούντα. Στα ούρα των εγκύων γυναικών, συχνά βρίσκονται διάφορα βακτήρια. Η βακτηριουρία μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη πυελονεφρίτιδας, η οποία μπορεί να προκαλέσει απειλή πρόωρης γέννησης. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάλυση ούρων με ασυμπτωματική βακτηριουρία, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποκαλύψουν κρυμμένες παθολογίες. Στα ούρα των εγκύων γυναικών δεν θα πρέπει να υπάρχουν λευκοκύτταρα και οι διαταραχές του ουρογεννητικού συστήματος μπορεί να ενδείκνυνται από ένα αυξημένο επίπεδο περιεκτικότητας σε άλατα. Εάν τα σώματα κετονών εντοπίστηκαν στα ούρα μιας εγκύου γυναίκας, αυτό μπορεί να υποδηλώνει την εξέλιξη της τοξικότητας. Με έλλειψη καλίου, καθώς και τοξίκωση στα ούρα, το επίπεδο οξύτητας μπορεί να μειωθεί. Η ανάλυση ούρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνει την εξέταση του χρώματος και της διαφάνειας, της πυκνότητας, του επιθηλίου, της χολερυθρίνης, των ερυθροκυττάρων και των κυλίνδρων. Σε περίπτωση δυσμενών αποτελεσμάτων, έχουν συνταγογραφηθεί επιπρόσθετες εξετάσεις ούρων - σύμφωνα με τη μέθοδο του Nechiporenko, καθώς και με βακσία ούρων κ.λπ.

Μικροσκοπία ιζήματος ούρων

Η διερεύνηση των συστατικών στοιχείων των ουρητικών ιζημάτων έχει μεγάλη πρακτική σημασία, μεταξύ άλλων για τον καθορισμό του επιπέδου εντοπισμού της παθολογικής διαδικασίας στο ουροποιητικό σύστημα. Στοιχεία των ιζημάτων των ούρων χωρίζονται σε οργανικά (κυτταρικά στοιχεία, κύλινδροι) και ανόργανες (κρύσταλλοι διαφορετικών αλάτων).

Μεταξύ των οργανικών στοιχείων του ιζήματος των ούρων, εξετάζονται επιθηλιακά κύτταρα, ερυθροκύτταρα, λευκοκύτταρα και κύλινδροι.

Επιθηλιακά κύτταρα

Τα επιθηλιακά κύτταρα διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τύπο του επιθηλίου. Τα κύτταρα επιπέδου επιθηλίου προέρχονται από τα κάτω τμήματα του ουροποιητικού συστήματος. αυξάνοντας το περιεχόμενό τους περισσότερο από 1-2 στο οπτικό πεδίο, ειδικά ένας μεγάλος αριθμός από αυτά υποδεικνύει φλεγμονώδεις διεργασίες στην ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα. Η πηγή των κυττάρων του κυλινδρικού επιθηλίου είναι η νεφρική πυέλου και ο ουρητήρας. παρατηρείται αύξηση του αριθμού τους με πυελονεφρίτιδα και ουρηθρίτιδα. Τα κύτταρα του νεφρικού σωληνωτού επιθηλίου στρογγυλεύονται, η ανίχνευσή τους σε σύμπλοκα με τους κυλίνδρους ή σε μεγάλες ομάδες μαρτυρεί τη νεφρική τους προέλευση. Αυτός ο τύπος κυττάρων βρίσκεται σε διάφορες νεφρικές παθήσεις (νεφρίτιδα σωληναριακής, χρόνια σπειραματονεφρίτιδα, συμπεριλαμβανομένου του λύκου).

trusted-source[12], [13]

Ερυθροκύτταρα

Τα ερυθροκύτταρα βρίσκονται στα ιζήματα υγρών ατόμων σε ποσότητα 0-1 στο οπτικό πεδίο.

Η παρουσία μιας μακρομοριαρίας σε έναν ασθενή κρίνεται με μια χαρακτηριστική αλλαγή στο χρώμα των ούρων. για να το διακρίνουμε από τη μυοσφαιρινουρία και την αιμοσφαιρινουρία, υπάρχουν ειδικές εξετάσεις («Αιματογραφία»).

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Λευκοκύτταρα

Λευκοκυτταρία - αύξηση της περιεκτικότητας των λευκοκυττάρων στο ουροποιητικό ίζημα (ο κανόνας είναι 0-1 στο οπτικό πεδίο του μικροσκοπίου στους άνδρες και έως και 5-6 στις γυναίκες). Διαφορικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον προσδιορισμό του πληθυσμού των λευκοκυττάρων του ιζήματος των ούρων χρησιμοποιούνται για τον ακριβή προσδιορισμό της πηγής λευκοκυτταρίας.

Απομόνωση λοιμώδους λευκοκυτταρίας, χαρακτηριστικό πολλών μολυσματικών και φλεγμονωδών ασθενειών του ουροποιητικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένης της πυελονεφρίτιδας). Στις Πυουρία μολυσματικές χαρακτήρας μπορεί να κριθεί χονδρικά δι 'ανιχνεύσεως των βακτηρίων ουρικού ιζήματος - βακτηριουρία (πάνω από 1x10 5 / ml ούρων). Κατά τη σπορά, τα ούρα συχνά οδηγούν σε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, εξαιτίας του γεγονότος ότι ακόμη και οι ασήμαντες παραβιάσεις των κανόνων δειγματοληψίας και αποθήκευσης των δειγμάτων επηρεάζουν την ακρίβεια αυτής της μεθόδου. Ασηπτική λευκοκυτταρία, χαρακτηριστική πολλών μορφών χρόνιας σπειραματονεφρίτιδας, αναλγητικής νεφροπάθειας. μερικές φορές παρατηρείται σε αμυλοείδωση.

Κύλινδροι

Οι κύλινδροι σχηματίζονται σε σύνδεση uromukoida Tamm-Horsfall (πρωτεΐνη που εκκρίνεται από επιθηλιακά ανερχόμενου σκέλους του βρόγχου του Henle ΟΚ), τις πρωτεΐνες του πλάσματος που έχουν περάσει τη μεμβράνη των σπειραμάτων, και ειδικά συστατικά (κύτταρα, σωματίδια λίπους).

 • Οι κυλίνδρους υαλίνης αποτελούνται μόνο από πρωτεϊνικά μόρια, βρίσκονται σε διάφορες νεφροπάθειες και φυσιολογικά (όχι περισσότερο από 100 σε 1 ml ούρων).
 • Οι κηρώδεις κύλινδροι αποτελούνται από πρωτεΐνες πλάσματος και ενεργούν ως σημάδι χρόνιας νεφροπάθειας.
 • Οι κυτταρικοί κύλινδροι (ερυθροκύτταρα, λευκοκύτταρα) έχουν πάντοτε νεφρική προέλευση και υποδεικνύουν αλλοίωση του παρεγχύματος των νεφρών.
 • Οι λιπαροί κύλινδροι βρίσκονται με σημαντική πρωτεϊνουρία, συμπεριλαμβανομένου του νεφρωσικού συνδρόμου.
 • Οι κόκκοι των κόκκων είναι ένα σημάδι νεφρικής νόσου.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26]

Τα ανόργανα στοιχεία των ιζημάτων των ούρων αποτελούνται από κρυστάλλους διαφορετικών αλάτων

Ανίχνευση του ουροποιητικού κρυστάλλων ουρικού οξέος, οξαλικού ασβεστίου, ουρικού οξέος και άμορφα φωσφορικά και tripelfosfatov μόνη της δεν είναι ένα σημάδι της νεφρικής βλάβης, θα πρέπει να θεωρούνται τα ούρα και κλινικά δεδομένα.

Η παρουσία στα ούρα κρυστάλλων χοληστερόλης, κυστίνης, τυροσίνης και λευκίνης δείχνει πάντα την ήττα των νεφρών. Η κρυσταλλουρία χοληστερόλης παρατηρείται σε ασθενείς με νεφρωσικό σύνδρομο. οι κρύσταλλοι τυροσίνης και λευκίνης δείχνουν προγνωστικά ανεπιθύμητη ηπατική βλάβη.

Στο ουροποιητικό ίζημα, βρέθηκαν επίσης βακτηρίδια, μύκητες, πρωτόζωα και παράσιτα. Η βακτηριουρία είναι πιο σημαντική σε συνδυασμό με λευκοκυτταρία. για να διευκρινιστεί η προέλευσή του, συνιστάται να διεξαχθεί βακτηριολογική μελέτη ούρων. Από τους μύκητες στο ουροποιητικό ίζημα απαντώνται συχνότερα εκπρόσωποι του γένους Candida, ειδικά σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία. Μερικές φορές υπάρχουν αμοιβάδες. Παρουσιάζοντας τη δυσουρία, αυτό υποδηλώνει μια γενετική ουρήθρα. Ανίχνευση των αυγών Το Schistosoma haematobium υποδηλώνει την εισβολή του ουροποιητικού συστήματος.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Γενική εξέταση ούρων: κανονική

Το κανονικό χρώμα των ούρων κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο έως σκούρο κίτρινο. Το πολύ έντονο κίτρινο χρώμα συνήθως υποδηλώνει αυξημένη πυκνότητα ούρων, η οποία παρατηρείται συνήθως κατά την αφυδάτωση, πολύ ελαφρά ούρα, αντίθετα, υποδεικνύει ότι η πυκνότητα είναι χαμηλή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα νεφρικής ανεπάρκειας. Οποιεσδήποτε αλλαγές στο χρώμα των ούρων από ανοιχτό ροζ έως σκούρο καφέ χρώμα μπορεί να είναι δείκτες σοβαρών παθολογικών διεργασιών. Ταυτόχρονα, ορισμένα φάρμακα, καθώς και άφθονη κατανάλωση τεύτλων και καρότων, μπορούν να επηρεάσουν τον χρωματισμό των ούρων. Εάν κατά τη διάρκεια της ανάλυσης, διαπιστώθηκε ότι τα ούρα δεν είναι διαφανής, αυτό μπορεί να εξηγηθεί από την παρουσία σ 'αυτό των βακτηριδίων, τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα άλατα, το λίπος, βλέννα, et al. Ανακινήστε Αν τα ούρα, ο αφρός εμφανίζεται σε αυτό. Εάν ο αφρός είναι θολό, άφθονος και επίμονος, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει πρωτεΐνη στα ούρα. Κανονικά, ο αφρός είναι διαυγής και γρήγορα διαλυτός. Εάν το επίπεδο πρωτεΐνης των ούρων είναι μεγαλύτερο από 0,033 g / l, θεωρείται απόκλιση από τους συνήθεις δείκτες.

Ερμηνεία της ανάλυσης ούρων

Η ανάλυση των ούρων περιλαμβάνει αξιολόγηση των ακόλουθων παραμέτρων.

 • Χρώμα, διαφάνεια.
 • Σχετική πυκνότητα.
 • Χημικές δοκιμές:
  • ρΗ.
  • πρωτεΐνη.
  • γλυκόζη ·
  • κετόνες?
  • αιμοσφαιρίνη (καθορίζεται, κατά κανόνα, με αντίστοιχη αλλαγή στο χρώμα των ούρων) ·
  • ουροχολινογόνου?
  • Η μυοσφαιρίνη (καθορίζεται, κατά κανόνα, με αντίστοιχη αλλαγή στο χρώμα των ούρων).
 • Μικροσκοπία:
  • κρύσταλλα - ουρικό, φωσφορικό, οξαλικό ή ανθρακικό ασβέστιο, τριπολφωσφορικό, κυστίνη, φαρμακευτικό ·
  • κύτταρα - λευκοκύτταρα, ερυθροκύτταρα, κύτταρα σωληναριακού επιθηλίου, ουροποιητική οδός, άτυπα κύτταρα.
  • κύλινδροι - υαλίνη, κοκκώδες, ερυθροκυτταρικό, λευκοκυτταρικό, επιθηλιακό, κηρώδες, κοκκώδες, λιπίδιο,
  • μολυσματικούς παράγοντες - βακτήρια, μύκητες, παράσιτα.

Η ανάλυση των ούρων συνεπάγεται υποχρεωτικό προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, κυτταρικά στοιχεία (ερυθροκύτταρα, λευκοκύτταρα), βακτήρια και ορισμένους άλλους δείκτες. Επιπλέον, με τη βοήθεια πρόσθετων μεθόδων έρευνας στα ούρα, ανιχνεύονται δραστικές μορφές λευκοκυττάρων, καθώς και το περιεχόμενο χημειοκινών, αυξητικών παραγόντων και αγγειοδραστικών μορίων.

Για τη διάγνωση της μικρολευκωματινουρίας, χρησιμοποιείται μια τυποποιημένη ταχεία δοκιμή, η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση του μεγέθους της, περιλαμβανομένων και των εξωτερικών ασθενών.

Χρώμα και διαύγεια ούρων

Τα φρέσκα ούρα είναι συνήθως καθαρά. Η αιτία θολερότητας των ούρων καθορίζεται με τη βοήθεια πρόσθετων δοκιμών.

 • Η εξαφάνιση της θολερότητας μετά τη θέρμανση των ούρων στους 60 ° C υποδηλώνει υπερβολική περιεκτικότητα σε ουρικό και ουρικό οξύ.
 • Εάν τα ούρα καθίστανται διαφανή μετά την προσθήκη 10% οξικού οξέος, τότε υπάρχει μια περίσσεια φωσφορικών αλάτων.
 • Με περίσσεια οξαλικών, η θολερότητα εξαφανίζεται μετά την προσθήκη αραιού υδροχλωρικού οξέος.
 • Εάν υπάρχει μεγάλο αριθμό στοιχείων ή βλέννας στα ούρα, γίνεται διαφανής μόνο μετά από διήθηση και φυγοκέντρηση.
 • Ανθεκτική σε όλες τις ποιοτικές δοκιμές και φυγοκέντρηση, η θολότητα υποδεικνύει βακτηριουρία.
 • Στην επιφάνεια των ούρων που περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, σχηματίζεται ένας επίμονος αφρός.

Τα ούρα ενός υγιούς ατόμου είναι άχυρο-κίτρινο, η ένταση του χρώματος εξαρτάται από το βαθμό αραίωσης του. Τα ούρα ενός ασθενούς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι σχεδόν άχρωμα. Η αλλαγή στο χρώμα των ούρων οφείλεται επίσης στην παρουσία σε αυτό διαφόρων χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων και των μεταβολιτών τους, καθώς και του πύου, του αίματος και της λεμφαδένες.

trusted-source[38]

Αιτίες αλλαγής του χρώματος των ούρων

Χρώμα

Λόγος

Λευκό

Κόκκινο / ροζ / καφέ

Κίτρινο / Πορτοκαλί

Καφέ / Μαύρο

Πράσινο, μπλε

Λυμφός, πύον, κρύσταλλοι φωσφορικών

Ερυθροκύτταρα, αιμοσφαιρίνη, μυοσφαιρίνη, πορφυρίνες, λεβοντόπα, metiddopa, μετρονιδαζόλη, φαινακετίνη, φαινολοφθαλεϊνη, χρωστικές τροφίμων

Χολερυθρίνη, ουροβιλίνη, σκευάσματα σιδήρου, νιτροφουραντοϊνη, ριβοφλαβίνη, σουλφασαλαζίνη, ριφαμπικίνη, φαινυτοΐνη

Μεθυμοσφαιρίνη, οξύ ομογενοσιτίνης (με αλκαπονουρία), μελανίνη (σε ασθενείς με μελάνωμα)

Biliverdin, χρωστικές ουσίες (κυανό του μεθυλενίου και ινδικοκαρμίνη), τριαμτερένη, βιταμίνες Β, δείν, φαινόλη, χλωροφύλλη, μόλυνση με Pseudomonas aeruginosa

Το λευκό χρώμα των ούρων οφείλεται στην είσοδο μιας μεγάλης ποσότητας λεμφαδένων ή λίπους σε αυτό. Η μαζική απέκκριση αλάτων ουρικού οξέος προκαλεί πορτοκαλί (τούβλο) ή καφέ χρώμα ούρων. Όταν τα ούρα των πορφυριών σκουραίνουν όταν στέκονται στον αέρα.

Μια σωστή ερμηνεία του κόκκινου χρώματος των ούρων είναι απαραίτητη. Φρέσκα λεκέδες αίματος στα ούρα σε κόκκινο χρώμα, αιματουρία νεφρικής προέλευσης δίνει ούρα μία χαρακτηριστική μορφή «πλαγιές κρέας» - ένα από τα glomerulonefrtia σημείων, συμπεριλαμβανομένης της οξείας, μυοσφαιρίνη - ένα κόκκινο-καφέ χρώμα. Επιπλέον, σημειώνεται το κόκκινο χρώμα των ούρων με τη χρήση των παραγώγων μεθυλοδιπά, φαινοθειαζίνης.

trusted-source[39], [40], [41], [42]

Η μυρωδιά των ούρων

Τα ούρα έχουν χαρακτηριστική οσμή. Η αλλαγή του συμβαίνει σε διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολικών ασθενειών.

Αιτίες της αλλαγής της οσμής των ούρων

Οσμή

Λόγος

Γλυκό, σαπίζοντας φρούτα

Σώματα κετονών

Αμμωνία

Μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος με βακτήρια που αποικοδομούν την ουρία

μούχλα

φαινυλκετονουρία

Πνεύμα

Η παρουσία ισοβαλερικών ή γλουταρικών οξέων στο αίμα

Rancid λίπος

Υπερμεθειονιναιμία, τυροσιναιμία

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Οξύτητα των ούρων

Η αντίδραση ούρων ποικίλλει ευρέως (ρΗ 4,5-8,5). Μια ξανά αλκαλική αντίδραση των ούρων μαρτυρεί τη δυνατότητα μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος ή της νεφρικής σωληναριακής οξέωσης.

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55], [56]

Σχετική πυκνότητα ούρων

Η σχετική πυκνότητα των ούρων σε ένα υγιές άτομο κυμαίνεται από 1.002 έως 1.030. Αυτός ο δείκτης εξαρτάται από τη διατροφή και το καθεστώς πρόσληψης υγρών. Η κατάθλιψη της σχετικής πυκνότητας των ούρων είναι ένα πρώιμο σημάδι της νεφρίτιδας του σωληναρίου και της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Για να προσδιορίσετε με ακρίβεια αυτόν τον δείκτη, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε τη δοκιμή Zimnitsky. Με αύξηση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες στα ούρα κατά 4 g / l ή γλυκόζης κατά 2,7 g / l, ο δείκτης αυτός αυξάνεται κατά 0,001.

Ανάλυση ούρων σε παιδιά: μεταγραφή

Όταν ανάλυση ούρων σε παιδιά λογίζονται δείκτες όπως χρωματισμός, οσμή, τη διαφάνεια, το ειδικό βάρος, βαθμός ερυθροκυττάρων και λευκοκυττάρων, παρουσία πρωτεΐνης, σακχάρων, κετόνες, άλατα, βακτήρια, βλέννα. Οι φυσιολογικοί δείκτες είναι η απουσία μιας άτυπης οσμής στα ούρα και των αδιαφανειών. Εάν τα ούρα έχουν μυρωδιά αμμωνίας, μπορεί να σηματοδοτήσει μια δυσλειτουργία με την ουροδόχο κύστη. Το επίπεδο οξύτητας στα ούρα του μωρού κυμαίνεται από 4,8 έως 7,5. Με τη διάρροια, τον εμετό και τον επιπολασμό της φυτικής τροφής και της φυσικής υπερτροφίας στη διατροφή, εμφανίζεται μια αλκαλική αντίδραση. Η αυξημένη οξύτητα των ούρων παρατηρείται σε θερμοκρασία, διαβήτη ή υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης στο φαγητό. Οι φυσιολογικοί δείκτες πυκνότητας ούρων εξαρτώνται από την ηλικία από 1.003 έως 1.025. Η πρωτεΐνη, η ζάχαρη, τα ερυθροκύτταρα, οι κύλινδροι, τα βακτήρια, τα άλατα και τα κετόνια στα ούρα του παιδιού δεν πρέπει να είναι. Τέτοια συστατικά μπορεί να εμφανιστούν με μεταβολικές διαταραχές, νεφρό, ουροδόχο κύστη, ενδοκρινικό σύστημα, έμετος, πυρετός, διάρροια, δυσκοιλιότητα, υπερτασική νευρικότητα, αναιμία. Μπορεί να εμφανιστεί αυξημένος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων στις φλεγμονώδεις διεργασίες του ουροποιητικού συστήματος.

Γενική ανάλυση ούρων: μεταγραφή

Κανονικοί δείκτες για ένα υγιές άτομο:

 • Χρώμα - ένα μέτριο κίτρινο, όχι πολύ κορεσμένο, αλλά όχι πολύ χλωμό.
 • Η διαφάνεια είναι ο κανόνας.
 • Η μυρωδιά είναι ασταθής.
 • Οξύτητα - pH μικρότερο από 7.
 • Η πυκνότητα είναι από 1.018.
 • Η πρωτεΐνη δεν είναι.
 • Τα σώματα κετονών δεν είναι.
 • Χολερυθρίνη - όχι.
 • Ουρολινογόνο - πέντε έως δέκα mg / l.
 • Αιμοσφαιρίνη - όχι.
 • Ερυθροκύτταρα - από το μηδέν έως το τρία στο οπτικό πεδίο για τα θηλυκά, από το μηδέν στο ένα στο οπτικό πεδίο για τους άνδρες.
 • Λευκοκύτταρα - από το μηδέν έως το έξι στο οπτικό πεδίο των γυναικών, από το μηδέν έως το τρία στο οπτικό πεδίο στους άνδρες.
 • Επιθήλιο - από το μηδέν έως το δέκα στο οπτικό πεδίο.
 • Κύλινδροι - όχι.
 • Αλάτι - όχι.
 • Βακτήρια - όχι.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.