^

Μαμά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 30.07.2022
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Μια γυναίκα που περιμένει τη γέννηση ενός παιδιού πρέπει να επισκέπτεται συχνά έναν γιατρό και να κάνει εργαστηριακές εξετάσεις. Φυσικά, τα αποτελέσματα τέτοιων αναλύσεων είναι πάντα ξεκάθαρα στον ειδικό ιατρό, αλλά όχι στην ίδια την ασθενή. Τι γίνεται όμως αν το πολυπόθητο σεντόνι με τους δείκτες βρίσκεται ήδη στα χέρια σας και είναι ακόμη πολύς δρόμος μέχρι το ραντεβού του γιατρού; Πώς να καταλάβετε ότι όλα είναι καλά με το παιδί; Τι λέει η συντομογραφία hCG, πολλές γυναίκες γνωρίζουν. Τι σημαίνει όμως μαμά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Διεθνή πρότυπα MoM κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα γράμματα MoM, τα οποία είναι ακατανόητα για τους ασθενείς, σημαίνουν Multiple of Median, που στα αγγλικά σημαίνει "πολλαπλάσια από τη διάμεσο". Ο διάμεσος σε αυτή την κατάσταση είναι ένας μέσος δείκτης που αντιστοιχεί σε μια ορισμένη ηλικία κύησης. Μιλώντας για το MoM, οι γυναικολόγοι εννοούν τον συντελεστή με τον οποίο είναι δυνατό να προσδιοριστεί ο βαθμός απόκλισης οποιωνδήποτε δεικτών προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση από τη μέση τιμή που λαμβάνεται.

Το MoM υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο τύπο: ο δείκτης που λαμβάνεται στις αναλύσεις διαιρείται με τη μέση αποδεκτή τιμή που αντιστοιχεί σε μια δεδομένη ηλικία κύησης.

Για το MoM δεν υπάρχει συγκεκριμένη μονάδα μέτρησης και οι τιμές του είναι μεμονωμένες. Αποδεικνύεται ότι αν αυτή η τιμή είναι κοντά στο ένα, τότε τα αποτελέσματα των αναλύσεων της γυναίκας είναι όσο το δυνατόν παρόμοια με τον μέσο όρο. Για παράδειγμα, εάν αξιολογήσουμε τον τυπικό δείκτη εγκυμοσύνης - hCG - τότε οι δείκτες MoM κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να είναι από 0,5 έως 2, ανάλογα με την περίοδο.

Ο υπολογισμός πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων που μπορούν όχι μόνο να καθορίσουν την απαιτούμενη τιμή, αλλά και να συγκρίνουν τον δείκτη λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου ασθενούς (παρουσία κακών συνηθειών, υπερβολικού βάρους κ.λπ.). Δεδομένου ότι τέτοια προγράμματα είναι διαφορετικά και υπάρχουν πολλά από αυτά, οι τιμές MoM κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που λαμβάνονται σε διάφορα διαγνωστικά ιδρύματα ενδέχεται να διαφέρουν ελαφρώς. Οι έντονες αποκλίσεις από τις κανονικές παραμέτρους υποδηλώνουν συχνά την παρουσία σοβαρών προβλημάτων που επηρεάζουν τόσο το αγέννητο μωρό όσο και την έγκυο ασθενή.

HCG στη μαμά ανά εβδομάδα εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερο ρόλο παίζει η χοριακή γοναδοτροπίνη, γνωστή σε όλους ως ορμονική ουσία hCG. Είναι αυτός που διεγείρει τους μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για την κανονική φόρτωση του εμβρύου και επίσης αποτρέπει την παλινδρόμηση του ωχρού σωματίου, ενεργοποιεί την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης στο προπλακουντιακό στάδιο.

Η HCG περιλαμβάνει α και β μονάδες, με τις τελευταίες να είναι οι πιο σημαντικές στη διάγνωση. Οι β-μονάδες εμφανίζονται στην κυκλοφορία του αίματος αμέσως μετά την εισαγωγή του ωαρίου στο πάχος του ενδομητρίου, και αυτό συμβαίνει περίπου την ένατη ημέρα μετά την ωορρηξία. Με μια κανονική εγκυμοσύνη, ο δείκτης hCG τείνει να διπλασιάζεται κάθε δύο ημέρες και η αιχμή της αύξησής του εμφανίζεται τη δέκατη εβδομάδα. Ξεκινώντας από αυτή την περίοδο, οι τιμές του αρχίζουν να μειώνονται μέσα σε δύο μήνες και στη συνέχεια σταθεροποιούνται. Σε ορισμένες γυναίκες, καταγράφεται επίσης μια νέα έκρηξη ανάπτυξης στα τελευταία στάδια της κύησης: ένα υψηλό HCG MoM σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υποδηλώνει την ανάπτυξη ανεπάρκειας του πλακούντα.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί ο γιατρός να συνταγογραφήσει μελέτη HCG MoM σε έγκυο ασθενή;

 • Ως μέρος μιας γενικής διάγνωσης στο αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης.
 • Κατά τη διάρκεια των συνεχών διαγνωστικών καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Εάν υποψιάζεστε μια έκτοπη ανάπτυξη εγκυμοσύνης, εξασθένιση του εμβρύου.
 • Με την υπάρχουσα απειλή της αυθόρμητης αποβολής.
 • Κατά τη διεξαγωγή της λεγόμενης «τριπλής ανάλυσης» (οιστριόλη, ΜΕΑ) προκειμένου να εντοπιστούν δυσπλασίες στο αγέννητο παιδί.

Ο κανόνας της hCG MoM κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα

Όπως έχουμε ήδη πει, οι τιμές αναφοράς του MoM κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε διαφορετικά διαγνωστικά ιδρύματα μπορεί να διαφέρουν, αλλά ποτέ δεν φεύγουν από το εύρος 0,5-2.

Ο δείκτης hCG μπορεί να προσδιοριστεί σε IU / ml ή σε mIu / ml. Οι κανονικοί δείκτες του σε IU/ml είναι:

Περίοδος κύησης από την ημερομηνία της τελευταίας εμμήνου ρύσεως

Κατά προσέγγιση HCG

Δεύτερη εβδομάδα

50-300

Από την τρίτη έως την τέταρτη εβδομάδα

1500-5000

Τέταρτη έως πέμπτη εβδομάδα

10000-30000

Πέμπτη έως έκτη εβδομάδα

20000-100000

Έκτη έως έβδομη εβδομάδα

50000-200000

Έβδομη έως όγδοη εβδομάδα

40000-200000

Όγδοη έως ένατη εβδομάδα

35000-140000

Ένατη έως δέκατη εβδομάδα

32500-130000

Δέκατη έως ενδέκατη εβδομάδα

30000-120000

Ενδέκατη έως δωδέκατη εβδομάδα

27500-110000

Δέκατη τρίτη έως δέκατη τέταρτη εβδομάδα

25000-100000

Δέκατη πέμπτη έως δέκατη έκτη εβδομάδα

20000-80000

Δέκατη έβδομη έως εικοστή πρώτη εβδομάδα

15000-60000

Μετά τον καθορισμό των αποτελεσμάτων της hCG, υπολογίζεται το MoM - η αναλογία του λαμβανόμενου δείκτη προς τη διάμεση τιμή. Φυσιολογικά φυσιολογικές τιμές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θυμόμαστε, θεωρείται ένα εύρος 0,5-2.

AFP στη μαμά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το AFP διαβάζεται ως άλφα-εμβρυοπρωτεΐνη. Είναι μια πρωτεϊνική ουσία που παράγεται στο ήπαρ και στο πεπτικό σύστημα του εμβρύου. Πραγματοποιείται μια μελέτη AFP για έγκυες ασθενείς προκειμένου να προσδιοριστούν τα αναπτυξιακά ελαττώματα στο αγέννητο μωρό.

Οι τιμές AFP εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες - για παράδειγμα, από τις διαγνωστικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, η απόκλιση του βαθμού περιεχομένου AFP από τις κανονικές τιμές θεωρείται συνήθως χρησιμοποιώντας το ίδιο MoM - τον βαθμό πολλαπλότητας της διάμεσης τιμής.

Ο φυσιολογικός δείκτης MoM κατά τη χορήγηση του ΜΕΑ είναι το εύρος 0,5-2.

Αυτοί οι αριθμοί βρίσκονται αυξημένοι σε τέτοιες περιπτώσεις:

 • με πολύδυμη εγκυμοσύνη?
 • με νέκρωση των ηπατικών ιστών στο έμβρυο.
 • με διαταραχή στο σχηματισμό του νευρικού σωλήνα του εμβρύου, συγγενή απλασία του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος.
 • με ομφαλοκήλη ή νεφρική νόσο του εμβρύου.

Παρατηρείται μείωση στις τιμές AFP MoM:

 • με τρισωμία 18, 21 (που σχετίζεται με σύνδρομο Down).
 • με αναπτυξιακή καθυστέρηση?
 • με ενδομήτριο θάνατο, αυθόρμητη διακοπή.
 • με κυστιδοποίηση.

Επιπλέον, ένα χαμηλό επίπεδο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μόνο σφάλματος στον υπολογισμό της ηλικίας κύησης (που σημαίνει ότι η αληθινή σύλληψη έλαβε χώρα αργότερα από ό,τι είχε προηγουμένως υποτεθεί).

Ο κανόνας του AFP MoM κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα

Η περιεκτικότητα του AFP στην κυκλοφορία του αίματος μιας εγκύου αρχίζει σταδιακά να αυξάνεται, ξεκινώντας από την 14η εβδομάδα. Η αύξηση συνεχίζεται μέχρι περίπου τις 32-34 εβδομάδες, μετά την οποία το επίπεδο αρχίζει να μειώνεται.

Ο κανόνας υπολογίζεται από τις ακόλουθες τιμές:

 • περίοδος 13-15 εβδομάδες - 15-60 U / ml (0,5-2 MoM);
 • περίοδος 15-19 εβδομάδες - 15-95 U / ml (0,5-2 MoM);
 • περίοδος 20-24 εβδομάδες - 27-125 U / ml (0,5-2 MoM).

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο ίδιος ο δείκτης AFP ή MoM κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι επαρκώς ενημερωτικός. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα πρέπει να συγκριθούν με το συμπέρασμα του υπερήχου, τη μελέτη του επιπέδου των ορμονών του πλακούντα, τις τιμές της hCG και της ελεύθερης οιστριόλης. Μόνο μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μπορεί να καθορίσει τον κίνδυνο δυσπλασιών στο έμβρυο.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.